Historisk arkiv

Vi er i dialog med Tyrkia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

I en kronikk i Klassekampen 7. mai hevder Norske Pen at regjeringen er taus om utviklingen i Tyrkia. Det stemmer ikke. I tillegg til å snakke om Tyrkia, snakker vi med Tyrkia. Å snakke med noen er helt grunnleggende dersom man ønsker å bidra til positiv endring.

Vi tar jevnlig opp situasjonen og hendelser som bekymrer oss overfor tyrkiske myndigheter. I tillegg til den bilaterale dialogen, snakker vi med Tyrkia i internasjonale organisasjoner som har mandat til å følge opp normverket som er utarbeidet av Europarådet, OSSE og FN. Dette arbeidet foregår jevnt og trutt, og får sjelden oppmerksomhet i media.

Situasjonen for menneskeretter, ytringsfrihet og hele rettsstatens stilling er under sterkt press etter kuppforsøket og innføring av unntaks­til­standen sommeren 2016. Det er bekymringsfullt at omfanget og rekkevidden av tiltak som er satt i verk etter kuppforsøket er så vidtrekkende. Det er svært uheldig at det forestående valget 24. juni blir gjennomført mens det fremdeles er unntakstilstand.

I tillegg til store utfordringer innenfor egne grenser har Nato-landet Tyrkia store utfordringer utenfor landets grenser. Konflikten i Syria har sendt 3,5 millioner flyktninger til Tyrkia, som Tyrkia fortjener ros for å ha tatt imot.

I kontakten med tyrkiske myndigheter understreker vi at Tyrkias sikkerhetsutfordringer må løses innenfor rettsstatens rammer og i tråd med landets internasjonale forpliktelser. Væpnede aksjoner må være forholdsmessige og i tråd med folkeretten.

Den diplomatiske kontakten mellom stater er basert på tillit og respekt – dette er forutsetninger for konstruktiv meningsutveksling. I vår dialog med tyrkiske myndigheter har regjeringen hele veien vært klar på at rettsstats­prinsip­per og ytringsfriheten må respekteres, selv i en krevende situasjon som den vi har i Tyrkia nå.

Målet med dialogen med tyrkiske myndigheter, er å bidra til at Tyrkia forblir et stabilt og demokratisk land. Det er bra for Tyrkia, og det er bra for regionen, for Europa og for Norge. For å få til det, må det internasjonale samfunn trekke sammen.