Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Disse utdanningene har vestlandsbedriftene størst behov for

Bedriftene i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal melder om stort behov for å rekruttere flere med tekniske utdanninger og ingeniørutdanning, viser ny undersøkelse.

Dette kommer frem i en arbeidsgiverundersøkelse gjennomført av NIFU på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Undersøkelsen viser at tekniske fag og ingeniørfag er det viktigste fagfeltet for norske virksomheter over hele landet, men i aller størst grad gjelder det bedrifter i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Her melder 34 prosent av virksomhetene at de trenger å rekruttere nye ansatte fra disse fagområdene de neste fem årene.

– På den ene siden ser vi at disse fylkene har et stort behov for flere med ingeniør- og tekniske utdanninger. Samtidig er utdanningsnivået i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal lavere enn landssnittet. Dette betyr at utdanningsinstitusjonene i regionen har en viktig rekrutteringsjobb å gjøre i årene som kommer, skal vi dekke behovet for kvalifisert arbeidskraft, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Søknadsfristen for høyere utdanning er 15. april
I Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal melder også 15 prosent av virksomhetene om behov for folk med lærerutdanning og utdanninger i pedagogikk, tett etterfulgt av økonomi og administrative fag og helse- og sosialfag.

– Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal trenger mange dyktige lærere i årene som kommer. Nesten 2500 lærere i de tre fylkene er 60 år eller eldre og går dermed snart av med pensjon. Det er med andre ord et veldig godt arbeidsmarked for lærere i årene som kommer, sier Nybø.

15. april er det søknadsfrist for høyere utdanning og Nybø råder de unge til å velge utdanning med både hodet og hjertet.

– Det kan være lurt å velge noe du interesserer deg for, men som det også er behov for i arbeidsmarkedet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Om arbeidsgiverundersøkelsen

Arbeidsgiverundersøkelsen er gjennomført av NIFU på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Den er basert på svar fra over 5000 virksomheter i offentlig og privat sektor som hadde ansatt minst én relativt nyutdannet kandidat med masterutdanning, bachelorutdanning, lærerutdanning eller fagskoleutdanning. Arbeidsgiverne har blant annet svart på hvilken kompetanse de trenger, hvor fornøyde de er med nyansatte og hva som er viktigst når de skal ansette nyutdannede.

Regionale forskjeller i kompetansebehov (NIFU Innsikt 11 – 2019)

Til toppen