En kulturell hotellopplevelse

Garden som ressurs – marknaden som mål

I Sunnfjord i Sogn og Fjordane ligger det et litt annerledes hotell, med en kombinasjon av gårdsovernatting, lokal mat og nyskapende kulturopplevelser. Åmot Operagård er en attraktiv formidlingsarena for alt fra klassisk musikk til tradisjonell bygdekultur.

Åmot Gård
Åmot Gård er en gammel melkeproduksjonsgård, som i 2004 startet opp som Åmot Operagård. Gården ligger i vakre omgivelser i Sunnfjord i Sogn og Fjordane, og tilbyr gjestene sine alt fra konserter til overnatting i egen villa. Foto: Åmot Gård

På Åmot Operagård kan man få alt fra kulinariske opplevelser til unike konsertopplevelser. Gården var opprinnelig benyttet til melkeproduksjon frem til 1993. I 2004 ble Åmot Operagård startet opp av Steinar Sørli og Yngve Brakstad, som ønsker å gi sine gjester "det lille ekstra".

Unik kulturell opplevelse

Gården har sin egen operasal og konsertsal i det de kaller Operalåven, hvor man kan oppleve operakunsten på nært hold. Gården som arena for slike forestillinger gir, som mange har uttrykt, en sterk opplevelse.

Det er ikke bare i operalåven det arrangeres forestillinger: De benytter seg også av utradisjonelle konsertomgivelser som hagen, tunet og finstua i våningshuset. Her fremføres det ypperste av opera, teater, klassiske konserter, samtidsmusikk og samtidsdans, og gir unike kulturelle opplevelser.

I august arrangerer Åmot Operagård en operafestival, i samarbeid med Bergen Nasjonale Opera. Her vil det være opptredener på gården, samt en rekke andre aktivitetstilbud som ridning, kajakkpadling og bakekurs. Gården tilbyr også overnatting under festivalen. Festivalen Mimi Goes Glamping ønsker å kombinere natur og kultur, og styrke turismen til Norge.

Operalåven
På gården finner man Operalåven, som inneholder en konsert- og operasal hvor man kan man oppleve alt fra opera til samtidsmusikk. Det arrangeres også forestillinger i andre konsertomgivelser, som i hagen eller på tunet. Foto: Åmot Gård

Luksuriøse rammer i landlig idyll

Åmot Operagård tilbyr også overnatting og servering. Her finnes det to villaer som kan leies sammen eller hver for seg. Her kan det arrangeres bryllup eller andre typer selskap.

Fra kjøkkenet på gården serveres det råvarer fra nabogårder og egen hage. Kokken setter sammen kulinariske opplevelser fra sesongens råvarer med et godt utvalg av vinsorter. Menyen blir skreddersydd sammen med gjestene, så de får de smaksopplevelsene de er ute etter. Åmot Operagård tilbyr også mat- og vinkurs, hvor man får lære mer om å skape en helhetlig matopplevelse. Kokken deler sine hemmeligheter på kjøkkenet, og det gis en innføring i vin og hvordan disse tilpasses de til ulike menyer.

Åmot Gård har vunnet flere kultur- og næringspriser for sin bedrift, og ble i 2010 tildelt kvalitetsmerket Olavsrosa fra Norsk Kulturarv. Operagården er også medlem av hotellkjeden De Historiske hoteller. I 2014 sysselsatte bedriften 4 årsverk, og hadde en omsetning på 4,5 millioner kroner.

Åmot Gård
Operagården ønsker å tilby sine gjester "det lille ekstra". Gården kan benyttes til private selskaper eller brylluper, eller man kan komme å oppleve kulturelle- og kulinariske opplevelser. Det tilbys også mat- og vinkurs, så man finner noe for enhver smak. Foto: Åmot Gård

Landbruks- og matdepartementet la i juni frem en Stortingsmelding om vekst og gründerskap innen landbruksbaserte næringer. – Norske bønder har lang tradisjon for mangesysleri. Utviklingen av ny næringsvirksomhet er ikke noe nytt i norsk landbruk, sier landbruks og matminister Sylvi Listhaug. – Mer enn halvparten av norske bønder driver allerede en eller annen form for tilleggsnæring. Målet er at den enkelte skal få best mulig vilkår til å utvikle gården og bedriften slik han og hun har ønske om – og ser grunnlag for, sier Listhaug.

Til toppen