Et symbol på kampen mot terror og intoleranse

Som et tegn på solidaritet og fellesskap etter terrorangrepet 22. juli 2011, har 9/11 Memorial & Museum i New York i dag kunngjort at de ønsker å støtte Norge og det norske folk gjennom sitt "Survivor Tree Seedling Program".

Under oppryddingen etter terrorangrepet mot New York i 2001 ble det funnet et ødelagt tre i ruinene. Treet ble tatt vare på, og ble i 2010 plantet på nytt ved minnestedet på World Trade Center Plaza. Treet har fått navnet «The Survivor Tree» (treet som overlevde). 9/11 Memorial & Museum i New York donerer hvert år trær som er odlet fram av frø fra dette treet til ulike steder i verden som har vært utsatt for terror og tragedier.

I år ønsker 9/11 Memorial Museum å donere to trær til Norge – ett til regjeringskvartalet og ett til Utøya. Både regjeringen og AUF har takket ja til gaven, og det vil etter hvert avklares hvor trærne skal plasseres. I år får også Santa Fe High School i Texas og Verdens helseorganisasjon (WHO) donert trær fra 9/11 Memorial & Museum.

– Dette treet er en påminnelse om motstandsdyktighet, overlevelse og nytt liv etter terroren. 9/11 Memorial & Museum i New York er en viktig alliert i kampen for å øke kunnskapen om det som er en mørk del av vår historie. Det er gjennom mer kunnskap og økt toleranse vi bygger det sterkeste vernet mot terror og ekstreme holdninger, sier statsminister Erna Solberg.

Nå i helgen har det blitt markert at det er 20 år siden flykapringene og den rystende terroren mot World Trade Center og Pentagon. I sommer ble det markert at det er 10 år siden terroren i regjeringskvartalet og på Utøya.

– Selv om terror kan ramme i ulik skala og ha ulikt ideologisk fortegn, sitter de som rammes igjen med samme sorg og tap. Og det er de samme mekanismene som ligger bak terrorhandlinger; et ønske om å splitte og en tanke om at noen er mer verdt enn andre. Disse forbindelseslinjene skaper et felleskap mellom samfunn som har opplevd terror, sier Solberg.

Det er to prydpæretre (Pyrus calleryana) som er donert til Norge. Denne tretypen er forbudt å importere til Norge, og det er derfor ikke endelig avklart hvor trærne skal plasseres.

Les mer hos 9/11 Memorial & Museum: