Norsk eventyr blåser liv i polsk landsby

EØS-midlene

Pacanów var en liten landsby alle kjørte fordi. Se hvordan EØS-midler fra Norge har gjort den til et trekkplaster for en hel region.

Utgangspunktet var en søvnig liten landsby med under 2000 innbyggere og en geit – eller rettere sagt Polens mest kjente eventyrskikkelse, geita «Koziołek Matołek». Geita reiste jorden rundt for å finne Pacanów, det eneste stedet i verden geiter kunne få egne sko. Det ønsket lokale ildsjeler å utnytte.

Resultatet er blitt et europeisk eventyrsenter finansiert av Norge gjennom EØS-midlene. Også norske eventyr er med og blåser liv landsbyen, blant annet gjennom eventyret om Kvitebjørn kong Valemon.

To år etter åpningen er senteret sørøst i Polen blitt en attraksjon for en hel region. Det er nå en kø av skoleklasser som ønsker å ta turen til Pacanów for å lære om polske og europeiske eventyr. Målet med senteret er også å oppmuntre barn til å bli glade i å lese bøker generelt, og bruke fantasien på kreative måter.

Men vel så viktig som å samle europeiske eventyr under ett tak, er de økonomiske ringvirkningene senteret har.

     Les mer: Beskrivelse av prosjektet

De over 160 000 besøkende hvert år har gitt Pacanów et nytt liv. Tilstrømningen har økt behovet for nye overnattings- og serveringssteder og skapt arbeidsplasser og nye inntektsmuligheter. I en region av Polen som tradisjonelt ligger etter resten av landet i økonomisk utvikling, er dette kjærkomment.

Ett av målene med EØS-midlene er å styrke samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene. Senteret i Pacanów har blant annet samarbeidet med Eras kulturfestival i Oslo som arrangeres av frivillige innvandrerorganisasjoner med støtte fra Oslo Kommune.

Eventyrsenteret er finansiert med om lag 2,7 millioner euro i støtte fra Norge.

Til toppen