Finalistene til Bedriftsutviklingsprisen i landbruket er klare
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 04.03.2021
Også i år var det mange spennende fylkesvinnere av Bedriftsutviklingsprisen i landbruket. De har alle skapt arbeidsplasser med utgangspunkt i gårdsbruket, de inspirerer, bruker nye råvarer eller introduserer nye produksjonsmåter. Nå er det kåret tre fylkesvinnere som går videre til finale. Hvem som vinner den nasjonale prisen blir offentliggjort 15. mars, og prisen vil bli delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
De tre finalistene er fylkesvinnerne fra Rogaland, Trøndelag og Agder.
Rogaland
I Rogaland bidrar Reve Kompost til et mer sirkulært matfat på Jæren ved å gjøre avfall om til verdifulle ressurser. I tillegg til å være gode miljøtiltak har organisk avfallshåndtering og kompostproduksjon vist seg å være god butikk.
De tar imot organisk avfall fra mange ulike kilder, alt fra park- og hageavfall til slakteriavfall, marint restråstoff og gjødsel. Ved å kombinere så mange naturlige råstoff kan en skreddersy det optimale næringsinnholdet i sluttproduktet uten å tilføre kunstige næringsstoffer, og kun la mark, varme og luft gjøre komposteringsjobben. Resultatet er frisk og levende organisk og kortreist jord.
Dette er sirkulærøkonomi i praksis, sa juryleder i Rogaland.
Trøndelag
Med håndlaget sjokolade basert på de beste råvarer, har Selbu-bedriften Jentene på tunet skapt arbeidsplasser lokalt og får internasjonal anerkjennelse for sine estetiske og velsmakende produkter. Med støtte fra Innovasjon Norge bygde ekteparet Aune om driftsbygningen på gården til sjokoladefabrikk. De får stadig flere forhandlere på lista og har vunnet priser i internasjonale sjokoladekonkurranser.
Vinneren i Trøndelag scorer meget høyt på innovasjon, lokal verdiskaping og sysselsetting, mente juryleder i Trøndelag.
Agder
Melkebonden Johan Isak Tveit og Osteverkstedet AS fikk prisen i Agder for samarbeid og produksjon av fersk ost. Med en ekstra lokalforedlingskvote for osteproduksjon får Johan Isak Tveit utnyttet produksjonskapasiteten som han har i fjøset i tillegg til den ordinære leveringskvota. Osteverkstedet AS får dermed fersk, kortreist melk til sin osteproduksjon. Samarbeidet mellom de to har vært økonomisk gunstig for begge parter.
Her har bedriftene sett muligheten for å utvikle noe nytt gjennom samarbeid, som har gitt fersk lokalprodusert ost, sysselsetting og økonomisk gevinst for begge parter, sa juryleder i Agder.
De er opptatt av bærekraft og dyrevelferd, og knytter bånd mellom landbruket og resten av samfunnet. Det er nye samarbeidsformer og sirkulærøkonomi. Det er innovasjon og gode smaker.