Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Skal rapportere på menneskerettigheter og miljø i Norge

FNs Spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø besøker Norge 12.-23. september for å undersøke hvordan vi tar vare på menneskerettighetene på miljøområdet.

Klima- og miljøminister Elvestuen ser frem til å møte Spesialrapportøren og diskutere hvordan vi kan bidra til gjensidig styrking av klima, miljø og menneskerettigheter.

–  De store klima- og miljøutfordringene globalt påvirker også realisering av menneskerettigheter. Sammen med norske organisasjoner og næringsliv vil regjeringen bidra til at FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø får god innsikt i hvordan vi håndterer klima, miljø og menneskerettigheter i Norge, sier klima- og miljømininster Ola Elvestuen.

Spesialrapportøren heter David R. Boyd og er fra Canada. Han er oppnevnt av FNs Menneskerettsråd. Mer informasjon om Spesialrapportøren og hans rolle  finner du her.

Spesialrapportøren vil møte myndigheter, organisasjoner, utdanningsinstitusjoner og virksomheter under sitt opphold i Norge.  Han har bedt om gode eksempler på hvordan Norge overholder menneskerettighetene som også andre land kan ha nytte av.  Spesialrapportøren vil også se etter om vi i Norge har utfordringer med å beskytte miljøet og oppfylle menneskerettighetene.  I så fall vil han komme med anbefalinger om hvordan vi kan løse utfordringene.  Klima- og miljødepartementet har hovedansvar for besøket og møtene med myndighetene. Spesialrapportøren vil selv organisere møtene med andre enn myndighetene. 

FNs Spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø har utarbeidet 16 prinsipper som viser hvordan menneskerettigheter og miljø henger sammen. 

Retten til liv og helse, mat, vann og bolig, kultur og utvikling og urfolks rettigheter er vanskelig å oppfylle uten et trygt, rent, sunt og bærekraftig miljø.  Retten til fritt å kunne si sin mening og organisere seg, ta utdanning, få informasjon, påvirke og klage over beslutninger kan brukes til å beskytte miljøet og urfolks rettigheter.  

David R. Boyd er en av mange spesialrapportører oppnevnt av FN. De skal bidra til kunnskap om hva menneskerettighetene innebærer og hvordan de gjennomføres i praksis.  Slike landbesøk er en del av spesialrapportørenes mandat. Norge har gitt alle FNs spesialrapportører en stående invitasjon til å besøke Norge. 

FNs spesialrapportør David R.Boyd kan nås på følgende epost-adresse:

[email protected]

Til toppen