Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Ny runde i fredsforhandlingene mellom den filippinske regjeringen og kommunistbevegelsen NDFP

- Jeg er glad for at representanter for filippinske myndigheter og kommunistbevegelsen NDFP nå møtes til en ny forhandlingsrunde. Til tross for utfordringer underveis har partene det siste halvåret vist en sterk vilje og dedikasjon til å oppnå fred etter nesten 50 år med konflikt. Blant annet har våpenhvilene som ble annonsert i august holdt frem til i dag, sier utenriksminister Børge Brende.

Den filippinske regjeringen og kommunistbevegelsen NDFP møtes denne uken i Roma for å videreføre fredssamtalene. Forhandlingsrunden, som er den tredje siden formelle forhandlinger ble gjenopptatt sommeren 2016, starter 19. januar. I denne forhandlingsrunden vil partene fokusere på temaer som er i kjernen av konflikten, som sosiale og økonomiske reformer og politiske og konstitusjonelle reformer. Partene vil også fortsette diskusjonene fra tidligere runder om en permanent våpenhvile og løslatelse av politiske fanger.

Siden de formelle forhandlingene ble gjenopptatt sommeren 2016, har partene klart å komme til enighet om sentrale spørsmål. For første gang annonserte partene unilaterale våpenhviler på ubestemt tid, og 19 politiske fanger som er sentrale i kommunistbevegelsen ble sluppet fri for å delta i forhandlingene. For første gang på 30 år var ledelsen i bevegelsen samlet. Partene bekreftet også tidligere inngåtte avtaler og ble enige om å få fortgang i prosessen frem mot en endelig fredsavtale.

Norge er formell tilrettelegger i fredsprosessen mellom partene, og vil også denne gangen legge til rette for samtalene. Den væpnede konflikten mellom regjeringen og kommunistbevegelsen og dens væpnede arm har vart i 48 år. Norge har vært tilrettelegger for fredsprosessen siden 2001.

Til toppen