Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Freia i Oslo får evig liv

Freiaparken og den vakre spisesalen med 12 Munch-malerier ble i dag fredet av Riksantikvaren. Dermed blir Munchs kunst værende på Rodeløkka i Oslo for all fremtid.

-Jeg har alltid passet på å "bevare sindets munterhet" og har gledet meg til å besøke sjokoladefabrikken. Det legger ingen demper på stemningen at Riksantikvaren i dag freder skulpturpark og kantinen med sin unike Munch-utsmykning. Vi er også veldig glade for at dagens eier Mondelez Norge viderefører arven etter Throne Holst-familien og både bruker og verner sentrale verk i norsk kunsthistorie for ansatte og allmennheten, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Fredningen omfatter spisesalbygningen med Edvard Munchs monumentalmalerier, verkstedbygningen og Freiaparken med murer, paviljong og hageanlegg med fontene og skulpturer.

-Edvard Munchs utsmykning av Freias spisesal er i verdensklasse.  Fredningen sikrer at spisesalen og Freiaparken blir ivaretatt også for fremtidens arbeidere, og kan komme alle til gode, sier avdelingsdirektør Hanna Geiran hos Riksantikvaren.

Det er Byantikvaren i Oslo som har tatt initiativ til og utarbeidet fredningssaken.

Freia Chocolade Fabrik ble anlagt i 1889 og kjøpt av Johan Throne Holst i 1892. Freia vokste og ble raskt en stor og moderne bedrift. Direktør Throne Holst etablerte bedriftshelsetjeneste og arbeiderboliger i hagebystil. I samme ånd etablerte han

Freiaparken og fikk utsmykket de ansattes kantine med tolv malerier av Edvard Munch.  Freiasalen og parken er begge fortsatt i full bruk og tilgjengelig for publikum etter avtale.

Til toppen