Gjeldende IA-avtale forlenges med to år og innsatsen forsterkes

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Regjeringen og partene i arbeidslivet er enige om å forlenge dagens IA-avtale med to år. Samtidig er det enighet om å forsterke innsatsen for å redusere sykefravær og frafall i arbeidslivet.

– Jeg er fornøyd med at vi er enige om å forlenge IA-avtalen. I tillegg til å jobbe videre med virkemidlene som allerede finnes i dagens avtale, er det viktig å forsterke det lokale IA-samarbeidet, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

IA-avtalen som ble inngått for perioden 2019-2022, etablerte flere nye virkemidler. Det har tatt tid å få disse virkemidlene på plass, og koronapandemien har forstyrret både utvikling og drift av dem. Flere pågående evalueringer er heller ikke ferdigstilt. Partene er derfor enige om å la virkemidlene virke lenger, slik at eventuelle endringer kan vurderes på et godt grunnlag. Samtidig er partene utålmodige og ønsker å se på mulige forbedringer innenfor rammen av gjeldende avtale.  

IA-avtalen understreker at arbeidsplassen er hovedarenaen for IA-arbeidet. Gjennom å jobbe godt og systematisk med å forebygge og redusere sykefravær og frafall, skal virksomhetene være med på å skape gode inkluderingsarenaer i arbeidslivet. I tråd med dette og som en del av videreutviklingen av arbeidet, skal en partssammensatt arbeidsgruppe komme med forslag til mulige tiltak for å revitalisere og forsterke IA-samarbeidet på den enkelte virksomhet. Målet er at tiltakene skal være klare tidlig i 2023.

Myndighetene og partene i arbeidslivet skal i tillegg drøfte hvordan partene og myndighetene sammen kan bidra mer på arbeidsinkluderingsfeltet.

Virkemidlene som videreføres er:

  • Arbeidsmiljøsatsingen
  • Bransjeprogrammene
  • Koordinert arbeidslivstjeneste
  • HelseIArbeid
  • Tilskudd til ekspertbistand
  • Forsøk med kompetansetiltak for langtidssykemeldte
  • Opplæring i arbeidsmiljøarbeid
  • Kunnskapsutvikling
Bak fv: Leder i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, Hans-Erik Skjæggerud, direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon, Nina Melsom og nestleder i Landsorganisasjonen i Norge Steinar Krogstad.  Framme fv: Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Gunn Karin Gjul, fungerende administrerende direktør i Virke, Mille Haslund Mellbye, administrerende direktør i Arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, statsråd, Marte Mjøs Persen, leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg og 1. nestleder i Union, Silje Naustvik.
Bak fv: Leder i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, Hans-Erik Skjæggerud, direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon, Nina Melsom og nestleder i Landsorganisasjonen i Norge Steinar Krogstad. Framme fv: Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Gunn Karin Gjul, fungerende administrerende direktør i Virke, Mille Haslund Mellbye, administrerende direktør i Arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, statsråd, Marte Mjøs Persen, leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg og 1. nestleder i Unio, Silje Naustvik. Foto: Simen Gald / Arbeids- og inkluderingsdepartementet