Historisk arkiv

Høring om endringer i Skattefunn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet sender i dag på høring forslag om endringer i reglene om fradrag i skatt for kostnader til forskning og utvikling, Skattefunn. Høringsfrist er fredag 26. november 2010.

Forslagene er i hovedsak en oppdatering og presisering av gjeldende bestemmelser. Bakgrunnen for forslagene er evalueringer av Skattefunn foretatt av Statistisk sentralbyrå og Senter for statlig økonomistyring, samt tilbakemeldinger fra Skattedirektoratet og Norges forskningsråd. I tillegg er endringer i statsstøtteregelverket etter innføringen av Skattefunn tatt i betraktning.

Først og fremst er hensikten med forslagene å få en mer uttømmende og presis forskriftstekst, samt å samle sentrale regler for Skattefunn i skatteforskriften. Forslagene vil gjøre Skattefunn enklere å bruke, og kan etter hvert bidra til å øke interessen for ordningen. Forslagene vil også lette skattemyndighetenes kontroll og bidra til bedre økonomistyring i ordningen. Departementet anslår at den samlede vikningen av forslagene er om lag provenynøytral.

Departementet foreslår enkelte endringer i FoU-definisjonen i skatteforskriften. Det innebærer en utvidelse ved at prototyper og forsøksprosjekter med kommersiell anvendelse i visse tilfeller kan komme inn under Skattefunn. I motsatt retning trekker en klarere formulering av nyhetskravet til FoU. Organisasjonsutvikling, opplæring, kunde- eller markedsundersøkelser foreslås tatt ut av skatteforskriften.

I dag beregnes prosjektkostnader ved henvisning til Norges forskningsråds regler for brukerstyrte prosjekter. Departementet foreslår at reglene samles i skatteforskriften. Videre foreslås det at timesatsen for personalkostnader og indirekte kostnader settes ned fra 1,6 til 1,2 promille av avtalt årslønn, mens maksimal timesats økes fra 500 til 530 kroner per time.

Definisjonen av små og mellomstore bedrifter (SMB) foreslås tilpasset endrede regler i statsstøtteregelverket. Dette innebærer romsligere krav til omsetning eller balanse, som isolert sett kan medføre at noen bedrifter endrer kategori til SMB og dermed får økt skattefradrag. I motsatt retning trekker strengere krav til uavhengighet i det nye regelverket, som kan medføre at enkelte bedrifter som har vært kategorisert som SMB, blir å regne som en del av et større foretak.

Forslaget inneholder også hjemmel for sanksjonsmuligheter ved brudd på vilkår om godkjenning av FoU-prosjekt, og hjemmel i skatteloven for utveksling av informasjon mellom Norges forskningsråd og skatteetaten.

Les mer i høringsnotatet.