Ny regjering i India

Vinneren av valget til Indias nasjonalforsamling, Narendra Modi fra partiet BJP, blir 26. mai innsatt som Indias statsminister. Modi har invitert regjeringssjefene fra Indias naboland i Sør-Asia til seremonien.

Vinneren av valget til Indias nasjonalforsamling, Narendra Modi fra partiet BJP, blir i dag innsatt som Indias statsminister. Modi har invitert regjeringssjefene fra Indias naboland i Sør-Asia til seremonien. 

- Det er svært positivt at Narendra Modi starter sin statsministergjerning på denne måten. Et konstruktivt og proaktivt India er meget viktig for stabilitet og utvikling i regionen, sier utenriksminister Børge Brende. 

Indias nye statsminister Narendra Modi
- Narendra Modis nye regjering legger grunnlaget for stabilitet og utvikling i regionen, sier utenriksminister Børge Brende etter Modis innsettelse. (Foto: wikipedia.org)

India gjennomførte i perioden 7. april til 12. mai verdenshistoriens største demokratiske valg, der 814 millioner mennesker kunne stemme på ny nasjonalforsamling. Hele 550 millioner benyttet sin rett og ga partiet Bharatiya Janta Party (BJP) et klart flertall med 282 av 543 seter i parlamentet. På dette grunnlaget har Modi dannet en flertallsregjering, som er den første på 30 år der ett parti har flertall i parlamentet.

- Dette valgresultatet legger grunnlaget for en stabil regjering i India. Sist NDA-alliansen styrte India førte de en økonomisk politikk som var næringslivsvennlig og innrettet for globalisering. India hadde i denne perioden solid økonomisk vekst. Store deler av den økonomiske veksten i verden i fremtiden vil komme i India og Asia for øvrig. Denne regjeringen vil prioritere innsats for at Norge skal gjøre seg gjeldende i denne delen av verden, både økonomisk og politisk, sier utenriksminister Børge Brende.

Norge har et tett næringslivssamarbeid med indiske myndigheter. Det pågår Efta-forhandlinger om en handelsavtale. Norge har stor nytte av indiske IT-eksperter og ingeniører som leverer produkter til norsk næringsliv, eller har kommet til Norge for å arbeide. Statens pensjonsfond utland er også en betydelig investor i India.

Til toppen