Jobber aktivt med tillitsreformen i staten

Regjeringens tillitsreform er godt kjent i de statlige virksomhetene, og stadig flere jobber med å innføre mer tillitsbasert ledelse og økt medbestemmelse. Det viser ferske tall fra Arbeidsgiverbarometeret i staten, en undersøkelse som går ut til om lag 200 HR-ledere i staten.

– Mange statlige virksomheter jobber veldig godt med tillitsreformen. Det er bra, men jeg er likevel utålmodig. Enda flere må på banen i dette viktige arbeidet. Målet er mer velferd og bedre tjenester, da må vi også styrke tillitten, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap)

Nær halvparten av virksomhetene har satt i gang eller planlagt tiltak etter tillitsreformen. Det er en økning på om lag en tredjedel fra høsten 2022.

Nysgjerrige på kunstig intelligens

Barometeret viser også at kunstig intelligens er på vei inn i statlige virksomheter. Rundt 10 prosent av virksomhetene oppgir at de har tatt i bruk kunstig intelligens (KI) enten aktivt eller i begrenset omfang i HR-arbeidet. Nesten halvparten vurderer å teste det ut i tiden fremover.

– Ny teknologi er først og fremst en mulighet til å gjøre livene våre enklere og bedre. Når vi blir flere eldre og færre i arbeidsfør alder, må vi finne ut av hvordan vi kan bruke ressursene våre der de trengs mest og teknologi der det er fornuftig. Og det på en måte som skaper tillit, avslutter digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap)

Om undersøkelsen

Tallene er hentet fra Arbeidsgiverbarometeret i staten sommeren 2023. Barometeret ble utviklet av Kommunal- og moderniseringsdepartementet i 2020, for å legge til rette for en kunnskapsbasert utvikling av arbeidsgiverpolitikken i staten. Undersøkelsen går til de nesten 200 HR-lederne i det statlige tariffområdet, og blir gjennomførte to ganger i året.