Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Kultur- og likestillingsministeren og helseministeren åpnet Norsk helsearkiv på Tynset

Regjeringen var godt representert på Tynset da Norsk helsearkiv ble åpnet. Både kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande og helseminister Bent Høie var tilstede.

Grande og Høie
Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande og helseminister Bent Høie under åpningen av Norsk helsearkiv Foto: HOD


- Arkivene våre er avgjørende for demokratiet gjennom å være kilder til kunnskap om både samtid, historie og om mennesker. I tillegg har det vært viktig for meg at man i hele prosessen med utformingen av bygget har tenkt klima og miljø. Det at man også har brukt en ung kunstner til kunstprosjektet her er viktig for utviklingen og fremtiden til norsk kunst, og jeg må si jeg er meget fornøyd med arbeidet Signe Solberg har gjort, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande

- Dette er et unikt prosjekt i verdensmålestokk. I løpet av de neste 25 årene vil 15 millioner pasientjournaler bli digitalisert, og dermed bli tilgjengelige for forskning. Det vil kunne gi oss mer kunnskap bedre behandling i fremtidens helsetjeneste, sier helseminister Bent Høie.

Norsk helsearkiv skal digitalisere og ta vare på eldre, bevaringsverdige pasientarkiver fra helseforetakene, og gjøre helseopplysninger i arkivet tilgjengelig for forskere og pårørende i samsvar med gjeldende bestemmelser om taushetsplikt.

Den nye bygningen på Tynset skal være effektiv for å oppfylle dette formålet. Bygningen har kapasitet til mottak, digitalisering og digital bevaring av 100 000 hyllemeter papirbasert pasientarkivmateriale, og mottak og bevaring av digitalt skapt arkivmateriale. Mottak og digitalisering av papirarkiver antas å kunne gjennomføres i en periode på 30 år.

Til toppen