Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Kunnskapsløst av Dagbladet

1. mars kritiserer Dagbladet regjeringen for å gjøre et knefall for Israel. Dette forsøket på å sidestille faktaopplysninger om Israels innreisebestemmelser med samtykke og knefall for Israel er urimelig og kunnskapsløst.

Norske borgere har selv ansvar for å gjøre seg kjent med innreisebestemmelsene til det enkelte land. Som en tjeneste overfor norske reisende, gir Utenriksdepartementet informasjon om forhold som kan være viktig for norske borgere. Denne informasjonen skal være faktuell og presis. Den er ikke et uttrykk for norsk politikk overfor landene som omtales.

I forrige uke oppdaterte vi reiseinformasjon for å presisere informasjonen om israelske innreisebestemmelser for utenlandske statsborgere som har palestinsk opprinnelse. Denne informasjonen har vært tilgjengelig på regjeringens nettsider i flere år og oppdateres etter hvert som vi får ny kunnskap og erfaring.

Våre ambassader gir konsulær bistand til alle norske borgere som får innreiseproblemer og som ber om bistand. Vi følger opp overfor israelske myndigheter, og vi har en rekke ganger fremført innvendinger og kritikk av denne praksisen.

Vi har ikke indikasjoner på at norske borgere diskrimineres sammenlignet med andre lands borgere. I utgangspunktet har alle stater rett til å bestemme hvem som skal ha adgang til staten.

Likevel har jeg stilt meg kritisk til konsekvensene av innreisebestemmelsene. Derfor tok jeg opp dette da jeg møtte statsminister Netanyahu og andre ministre i Israel i januar.
Påstanden om at vi «burde ha protestert mot at norske borgere blir diskriminert, men det er vel ingen grunn til å vente at noe slikt kan skje» er derfor helt feil.

Til toppen