Fiskeriminister Harald Tom Nesviks tale på Restaurant Gamle Raadhus , mandag 20. august 2018

Norsk Smaksskule

                                                                                            Sjekkes mot fremføring

Kjære alle sammen,

 

Norge er en stor sjømatnasjon.

Vi har så å si levd av havet i all tid.

Tilgangen til mat fra havet var jo en viktig grunn til at folk bosatte seg nettopp her oppe i nord.

Også i dag er sjømat viktig for Norge.

For sysselsettinga, for bosettinga, verdiskapinga og ikke minst for helsa vår.

 

***

 

I dag er Norge verdens nest største leverandør av sjømat.

Hver dag – hele året – blir det spist 34 millioner måltider norsk sjømat i 146 land.

Svært mange, langt utenfor landets grenser, setter altså stor pris på sjømaten vår.

Det bør vi også gjøre mer her hjemme.

For det viser seg, dessverre, at vi spiser stadig mindre sjømat.

Undersøkelser[1] viser at det er den yngre delen av befolkninga, som sammen med unge kvinner og gravide, spiser minst sjømat.

Denne utviklinga må vi snu.

For vi bør spise mer sjømat.

Den norske sjømaten er sunn.

Den er trygg.

Og den gir hver og en av oss bedre helse.

 

***

 

I nasjonal handlingsplan for et bedre kosthold har regjeringa satt seg et mål

om å øke sjømatkonsumet med 20 prosent innen 2021.

Det er et nokså ambisiøst mål.

Men, jeg mener det er helt realistisk.

Og fullt mulig å nå.

Det som blir viktig fremover er at vi samler alle gode krefter og drar

lasset sammen. 

Vi må framsnakke fisken.

 

***

 

Undersøkelser[2] viser at en viktig driver for forbrukerens valg, er at maten skal smake godt og være enkel å tilberede.

I dag er det altfor mange som ikke vet hvor enkelt det er å tilbedre et godt og smakfullt sjømatmåltid.

De voksne skylder ofte på at barna deres ikke liker fisk og har kanskje selv dårlige erfaringer med fisk fra sin egen oppvekst.

Noe som resulterer i at fiskemåltidet hjemme hos altfor mange blir mer en plikt enn glede.

Og så må vi nok innse at andre proteinkilder, som kjøtt og kylling, nok får større oppmerksomhet både i reklame og mange steder også i butikk.

Da er det ikke rart forbrukeren går forbi fisken og velger kjøtt.

 

***

 

 

Gode kostholdsvaner etableres tidlig i livet.

Derfor har regjeringa satt av 11, 6 millioner kroner til ulike sjømattiltak rettet mot barn og unge.

Dette er tiltak som skal gi positive sjømatopplevelser og danne et best mulig grunnlag for gode kostholdsvaner senere i livet.

Tiltakene spenner seg fra ernæringsprogrammet Fiskesprell til små og store initiativ over hele landet.

Interessen for dette tiltaket er stor og vokser fra år til år.

Tilbakemeldingen fra de som mottar midler er utelukkende positiv.

Og mange er overrasket.

Overrasket over hvor godt barn og unge faktisk liker fisk.

 

***

 

Norsk Smaksskule er et av initiativene som har mottatt støtte fra regjeringa til å iverksette sjømattiltak.

Og det har dere fått fordi dere har et så godt tiltak.

Dere ønsker å gjøre barn nysgjerrige på å smake på noe nytt.

Og dere vil bidra til at barna våre får flest mulig smaksreferanser så tidlig i livet som mulig.

Slik at de blir inspirert til å spise mer variert mat.

Og ikke minst bli glad i sjømat.

Slik at de kjenner ekte glede over å spise sjømat - en sjømatnasjon verdig.

 

***

 

Kjære alle,

Norge er en stor sjømatnasjon og har sjømat i verdensklasse.

Det er derfor et paradoks at vi spiser stadig mindre.

Når Norsk Smaksskule nå setter i gang nye kurs, er det for å gi dere inspirasjon til hvordan dere kan spre kunnskap og skape sunne gode holdninger knyttet til mat, råvarer og smak.

Dere er med på en felles dugnad.

En dugnad som skal bidra til å snu den nedadgående trenden vi er inne i.

Og alle dere som er tilstede her i dag er helt uunnværlige om vi skal få dette til.

For vi har en utrolig viktig oppgave fremfor oss.

Og et stort og viktig samfunnsansvar.

For er det noe som er viktig her i livet, så er det å sørge for at barna våre får et sunt og godt kosthold.

Et best mulig utgangspunkt for et godt liv.

Derfor må vi sørge for å gi våre barn gode smaksopplevelser med fisk.

Vi fra myndighetenes side skal gjøre vårt.

Så må dere bidra slik at norsk sjømat får den plassen den fortjener i det norske kostholdet.

Vi må spise mer fisk.

Og langt mindre av alt det som ikke er bra for hode og kropp.

 

Takk for oppmerksomheten!

 

[1] Kilde: Helsedirektoratet

[2] Norges sjømatråd.

Til toppen