Fiskeriministeren på klippfiskfrieri i Portugal

I fjor eksporterte Norge nærmere 20.000 tonn klippfisk til Portugal. Denne uken var fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth i Lisboa for å promotere klippfisk og øke eksporten.

–  Ingen andre i Europa spiser mer sjømat enn portugiserne. De er opptatt av kvalitet og bærekraft, og det er et kvalitetsstempel at de vil ha norsk torsk, eller Bacalhau da Noruega som de sier i Portugal.  Landet er en viktig handelspartner for Norge og jeg er opptatt av å ta vare på det gode forholdet vi har og fremme den norske klippfisknæringen, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap).

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth og Norges ambassadør til Portugal, Hanne Brusletto, besøkte supermarkedkjeden Pingo Doce i Lisboa.
Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (t.h.) og Norges ambassadør til Portugal, Hanne Brusletto, besøkte supermarkedkjeden Pingo Doce i Lisboa.

Myrseth besøkte Lisboa for å delta på verdens største klippfiskseminar. Hun hadde også politiske samtaler med Portugals statssekretær for fiskeri, Teresa Coelho, der bærekraftig fiskeriforvaltning var tema.

–  Portugisere kjenner klippfisken godt som produkt, og de vet godt hvor fisken kommer fra. De er også veldig opptatt av at den skal være bærekraftig høstet før den havner på middagsbordet. I Norge er vi opptatt av bærekraftig forvaltning så det har jeg snakket mye om, sier fiskeri- og havminister Myrseth.

Forbrukerne vil ha moderne produkter

Portugal har vært en av de største forbrukerne av norsk torsk og klippfisk i mange år. En tredjedel av den ettertraktede fisken fra Norge endte opp i portugisiske hjem og supermarkeder i fjor. Laks og andre fiskeslag er også populært. I fjor handlet portugiserne norsk sjømat for nær 5,3 milliarder kroner.

–  Klippfisken ble historisk brukt som en holdbar matvare under lange sjøreiser. Bacalhau er portugisernes nasjonalrett, og selvsagt en naturlig del av det portugisiske kjøkkenet. Selv om det tradisjonelle produktet klippfisk står sterkt i Portugal, så ser vi at forbrukerne blir mer opptatt av produkter som er raskt og enkelt å tilberede. Så ferdig utvannet klippfisk vokser i markedet, sier Trond Rismo, Sjømatrådets utsending til Portugal.

Rismo viste fiskeri- og havministeren det rike utvalget av norsk klippfisk under besøket til supermarkedkjeden Pingo Doce.

– Selv i trange økonomiske tider prioriterer portugiserne å lage og spise god mat. De spiser mye sjømat, og de vil helst ha norske råvarer. Det har ikke kommet av seg selv. Norges sjømatråd har sammen med norsk sjømatnæring lagt ned en stor innsats for å forstå det portugisiske markedet og koble næringen og markedet tettere sammen, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth.

  • I 2023 eksporterte Norge i overkant av 58.000 tonn norsk sjømat til en verdi av 5,3 milliarder kroner.
  • Av den totale eksporten i 2023 utgjorde torsk 41.000 tonn til en verdi av 4,15 milliarder kroner.
  • Videre ble 18.000 tonn norsk saltfisk ble eksportert til en verdi av ca. 1,6 milliarder kroner.
  • Laks var nest viktigst med en eksportverdi av 920 millioner kroner.