Historisk arkiv

Ny utprøving av medisinsk avstandsoppfølging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Nasjonal utprøvning av medisinsk avstandsoppfølging av kronisk syke videreføres i ny fase fra høsten 2018. Seks kommuner og tre skal bydeler skal delta i prosjektet.

-Medisinsk avstandsoppfølging viser gode resultater for brukerne, og personer med kroniske sykdommer opplever økt mestring og trygghet i hverdagen. Vi vil derfor teste ut hvordan avstandsoppfølging kan bli enda mer integrert i den ordinære helse- og omsorgstjenesten, der fastlegen har en aktiv rolle, sier helseminister Bent Høie.

Pasienter med kroniske lidelser kan få oppfølging hjemmefra via nettbrett og mobil sensorteknologi. Helsepersonell følger med på målinger via en responstjeneste, og kan veilede pasienten og sette inn tiltak ved behov.

Siden 2015 har fire kommuner prøvd ut medisinsk avstandsoppfølging som del av Nasjonalt velferdsteknologiprogram. Dagens forsøk med medisinsk avstandsoppfølging har gitt nyttig kunnskap og erfaring som det skal bygges videre på. I de nye utprøvningene blir det særlig viktig å teste ut medisinsk avstandsoppfølging i hele helse- og omsorgstjenesten. Målet er at brukerne som følges opp skal få bedre fysisk og psykisk helse, bedre pasientopplevelse, og at tiltaket samlet sett skal gi lavere kostnad for helsetjenesten. Utprøvningene skal danne grunnlag for nasjonale anbefalinger.

Seks kommunene skal delta i den videre utprøvning fra høsten 2018: Oslo, Eid, Kristiansand, Bodø, Kvam og Ullensaker kommune. Oslo kommune deltar med bydelene Sagene, St. Hanshaugen, Grünerløkka og Gamle Oslo. Kristiansand kommune har etablert  samarbeid med Farsund, Arendal og Grimstad kommune. Ullensaker kommune samarbeider med Gjerdrum kommune. Utprøvningen vil foregå både i vanlige fastlegepraksiser og i fastlegekontor med primærhelseteam.

- Kommunene og fastlegene som deltar  i utprøvningene vil bane vei for fremtidens helsetjeneste. Brukerne kan ved oppfølging på avstand få bedre innsikt i egen sykdom, og vi kan redusere behov for økte tjenester. På denne måten kan man bruke ressursene på pasientene som trenger det mest, og heve kvaliteten på tilbudet, sier Bent Høie.

Regjeringen har satt av 18,5 millioner kroner til tiltaket for perioden 2018-2021.

Les mer om medisinsk avstandsoppfølging hos Helsedirektoratet