Nye forskningsprosjekt skal gi økt helse og velferd for hester og rytter

Seks nye svensk-norske samarbeidsprosjekt skal forske på et vidt spekter av problemstillinger som møter hesten og hestenæringen i dag.

– Norge og Sverige deler mye av de samme utfordringene når det kommer til dyrehelse og dyrevelferd. Dette er gode eksempler på hvordan vi sammen kan skape mer kunnskap og arbeide for økt helse og velferd hos hester. Jeg ser fram til å følge disse prosjektene, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad.

Åtte prosjekt tildeles midler, hvor av seks er svensk-norske samarbeidsprosjekt. Totalt tildeles det 4,8 millioner svenske og 2,3 millioner norske kroner til prosjektene. Årets prosjekter omfatter tema som trygt arbeidsmiljø i hestenæringen, verdien av ferdigheter utviklet i et stabilt miljø og rytterutvikling for bedre kommunikasjon og samspill mellom hest og rytter.

Hester
Seks nye svensk-norske samarbeidsprosjekt skal forske på et vidt spekter av problemstillinger som møter hesten og hestenæringen i dag. Foto: Landbruks- og matdepartementet

I ett av prosjektene skal de utvikle en ny behandlingsstrategi for sårskader på hestebein. Slike skader bruker ofte lang tid på å gro, og kan medføre komplikasjoner som for eksempel infeksjoner. Den nye behandlingen skal kunne brukes av veterinærer i feltet for å korte ned tilhelingsprosessen.

«Kan vi forbedre rideferdigheter og hestevelferd gjennom trening av ryttere uten hest?». Dette spørsmålet stiller Maria Terese Engell fra NMBU og Anna Byström fra SLU seg. Prosjektet ser nærmere på hvilken type trening en rytter bør gjøre for å forbedre sin rideteknikk og samspill med hesten. Målet er bedre helse, prestasjon og velferd for både hest og rytter.

Et langvarig svensk-norsk forskningssamarbeid

Stiftelsen Hästforskning lyser vært år ut midler til forskning på hest innenfor områdene veterinærmedisin, husdyrvitenskap og teknologi/naturvitenskap og samfunnsvitenskap og humaniora. Siden 2009 har Sverige og Norge samarbeidet om å finansiere svensk-norske hesteprosjekt, hvor både hestenæringen og staten bidrar med midler. I Norge er det Forskningsrådet som tilrettelegger for norske søkere.