Sør-Sudan må få en nasjonal overgangsregjering

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Siste og avsluttende forhandlingsrunde for å etablere en nasjonal overgangsregjering i Sør-Sudan innen 9. juli ble formelt innledet i Addis Abeba i dag. - Partene må benytte denne forhandlingsrunden til å inngå de nødvendige kompromisser og bli enige om etableringen av en overgangsregjering, sier utenriksminister Børge Brende.

- Jeg er bekymret for at president Salva Kiir ikke har møtt opp til forhandlingene i Addis Abeba i strid med den forpliktelsen han tok på seg i forrige forhandlingsrunde, sier Brende. 

Tusener er drept, millioner flykter, den humanitære situasjonen forverrer seg og økonomien blir dramatisk verre. 

- Jeg oppfordrer Sør-Sudans ledere til å ha folkets beste for øye og  benytte forhandlingene til å skape fred i Sør-Sudan. Sør-Sudans folk har nå sett nok krig og fortjener økonomisk og sosial utvikling, ikke mer krig, sier Brende. 

- Den sørsudanske regjeringens forslag om å endre grunnloven for å forlenge presidenten og parlamentets mandat med to år, må ikke brukes som en unnskyldning for ikke å finne frem til en fredsavtale under fredsforhandlingene i Addis Abeba i regi av den regionale samarbeidsorganisasjonen Igad, sier Brende.