Den colombianske regjeringen og geriljagruppen ELN starter forhandlinger

- Det er svært gledelig at den colombianske regjeringen og geriljagruppen ELN nå er enige om å starte offentlige forhandlinger. En endelig fredsløsning i Colombia vil ikke være mulig uten at også ELN er om bord, sier utenriksminister Børge Brende.

Partene annonserte mandag kveld at forhandlingene vil starte den 27. oktober i Ecuador. I mars kunngjorde partene etter flere år med konfidensielle samtaler, at de var blitt enige om en sekspunkts agenda for forhandlingene. Oppstarten har tatt tid i påvente av at ELN (Ejército de Liberación Nacional – Den nasjonale frigjøringshær) skulle frigi kidnappede, noe som har vært regjeringens betingelse. Denne prosessen er nå påbegynt.

- Nyheten om fredsforhandlinger med ELN kommer på et veldig viktig tidspunkt. Det er også svært positivt at partene allerede fra starten av er enige om å gjennomføre tiltak som kan bidra til tillitsbygging og støtte for prosessen, sier utenriksministeren.

Forhandlingene starter på et tidspunkt hvor president Santos har innledet en nasjonal dialog, etter at avtalen mellom regjeringen og Farc ble nedstemt ved folkeavstemning med et knapt flertall. ELN har i likhet med den tallmessig større geriljabevegelsen Farc, vært del av den 52 år lange væpnede interne konflikten i Colombia siden dens begynnelse. Konflikten har ført til omfattende humanitære lidelser. Over to hundre tusen mennesker er drept og millioner drevet på flukt som følge av konflikten.

Norge har bistått partene under hele den konfidensielle fasen og er sammen med Brasil, Chile, Cuba, Ecuador og Venezuela blitt anmodet om å være tilretteleggerland også i den offentlige fasen som begynner nå.

Til toppen