Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Rapport fra utvalget som har vurdert avgiftene på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer

Finansminister Siv Jensen (FrP) mottok i dag utredningen fra utvalget som har vurdert avgiftene på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer, fra utvalgsleder Cecilie Aasprong Dyrnes.

– Avgiftene på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer kan ha en rekke effekter, blant annet for helse, næring, grensehandel og statens inntekter. Utvalgets rapport er viktig for å forstå konsekvensene og sammenhengene, og gir et godt grunnlag for regjeringens videre arbeid, sier finansminister Siv Jensen.

Utvalget ble oppnevnt 16. november 2018 og fikk i mandat å gjennomføre en helhetlig vurdering av avgiftene. Hovedoppgaven har vært å vurdere om dagens avgifter kan og bør utformes slik at de i større grad tar hensyn til helse- og ernæringsmessige formål.

Formålet med dagens avgifter på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer er først og fremst å skaffe staten inntekter, men avgiftene kan også ha helsemessige egenskaper ved at de kan bidra til å redusere forbruket av sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer.

Utvalget fikk i oppgave å vurdere om avgiftene ivaretar disse formålene. Videre fikk utvalget i oppgave å vurdere hvilke konsekvenser dagens avgifter har både for bransjen og avgiftsmyndighetene.

Det er viktig for regjeringen at også næringen er inkludert i dette arbeidet. Utvalget har derfor vært bredt sammensatt, med representanter fra arbeidstakere og arbeidsgivere, samt medlemmer med helsefaglig, juridisk og økonomisk ekspertise.

– Jeg vil takke utvalget for det arbeidet de har gjort, og ser frem til å sette meg inn i de vurderinger og anbefalinger som de kommer med i rapporten, avslutter finansministeren.

Les mer:

 

Nett-tv Overrekkelse av rapporten fra utvalget som har vurdert særavgiftene på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer

Se sendingen her

Se sendingen her

Til toppen