ReinDig - Et nytt digitalt system for reindriften

ReinDig er en ny digital løsning for å sende inn søknad om tilskudd og den årlige meldingen om reindrift.

I utviklingen av ReinDig har det vært et sterkt brukerfokus. Problemer og muligheter for både reineierne og forvaltningen er kartlagt og vurdert. Målet har vært å utvikle tjenester som treffer reindriftsutøverne og forvaltningens faktiske behov. I dette arbeidet har involvering av reindriftsutøverne og statsforvalteren vært av stor betydning.

– Lanseringen av ReinDig sluttfører et omfattende og ressurskrevende arbeid som har gått over flere år. Arbeidet har vært viktig, men også nødvendig. Dette er et viktig og nødvendig effektiviseringstiltak som vil gi en ny hverdag både for utøverne og for forvaltningen, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Wenche Westberg under lanseringen av det nye systemet på Sámi Siida i Alta.

Fra venstre: Widar Skogan (direktør for reindrift i Landbruksdirektoratet), Johan Ivvar Gaup (NRL), Wenche Westberg (statssekretær i Landbruks- og matdepartementet) og Nils Henrik Sara,  og
Fra venstre: Widar Skogan (direktør for reindrift i Landbruksdirektoratet), Johan Ivvar Gaup (NRL), Wenche Westberg (statssekretær i Landbruks- og matdepartementet) og Nils Henrik Sara. Foto: Sissel Olsen (Landbruksdirektoratet)

Frem til nå har reindriftens søknader og forvaltningens saksbehandling vært preget av svært liten grad av digitalisering og automatisering. Forvaltningens saksbehandlingsprosesser har vært manuelle, og systemene har i liten grad vært brukervennlige. Samlet sett har disse problemene gitt lite forutsigbarhet for utøverne og til tider har det vært forsinkelser i behandlingen av tilskuddssøknadene.

– ReinDig har lenge vært etterspurt av både næringen og forvaltningen. Løsningen kommer til å legge til rette for mer effektive arbeidsprosesser både i Landbruksdirektoratet og hos Statsforvalteren, sier Westberg.

Utvikling av nye fagsystemer er ressurskrevende, både når det gjelder personellmessige- og økonomiske ressurser. Arbeidet har vært prioritert hos Landbruksdirektoratet og hos Statsforvalterne, og mange har deltatt i utviklingsarbeidet. Prosjektet er finansiert med bidrag fra reindriftsavtalen, Landbruksdirektoratet og fra Landbruks- og matdepartementet. Denne prioriteringen og samfinansieringen fra ulike kilder har gjort det mulig å få realisert prosjektet innenfor gitte tidsfrister.