Norge intensiverer samarbeidet med Asean

Norge og organisasjonen for østasiatiske nasjoner (Asean) har inngått en felleserklæring om styrket samarbeid. Norge har satt av rundt 40 millioner kroner til samarbeidsprosjekter innen Asean.

Norge var representert ved statssekretær Morten Høglund under lanseringen som fant sted i Myanmar 8. august, i forbindelse med Aseans utenriksministermøte.

- Tettere samarbeid med en tung regional organisasjon som Asean er en naturlig forlengelse av vårt mangeårige engasjement med medlemslandene i Asean og Norges betydelige investeringer i regionen. Asean og Norge har også felles interesse for regional stabilitet og fortsatt vekst, sier statssekretær Morten Høglund.

Felleserklæringen danner grunnlaget for samarbeid med Asean innen politikk og sikkerhet, økonomi og sosialt- og kulturelt samarbeid og freds- og forsoningsarbeid. I en stadig mer sammenknyttet verden, er det i Norges interesse å engasjere Asean for å fremme fred og velstand i regionen. Norge vil støtte arbeidet til blant andre Aseans Institutt for fred og forsoning. Vi vil også bygge videre på samarbeidet innen humanitær respons.

Høglund hadde et eget møte med generalsekretæren i Asean, Le Luong Minh. Blant landene i sørøstlige deler av Asia peker Myanmar seg ut som et land der Norge de senere årene har gradvis økt samarbeidet. Høglund hadde møter med blant andre utenriksminister Wunna U Maung Lwin, minister ved presidentens kontor U Soe Thane, næringsminister U Win Myint, energiminister U Zay Yar Aung og minister U Aung Min som har ansvar for fredsprosessen. Han møtte også representanter for opposisjonen, inkludert Aung San Suu Kyi, og representanter for norske organisasjoner og næringsliv.

Felleserklæringen mellom Norge og Asean er tilgjengelig her.Statssekretær Morten Høglund og Myanmars utenriksminister og formann i Asean Wunna U Maung Lwin. Foto: Stian Christensen, UD.

Til toppen