Kampene i Sør-Sudan må stanse

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Jeg er meget bekymret for bruddene på våpenhvileavtalen i Sør-Sudan. Fortsatte kamphandlinger setter hele fredsprosessen i fare og fører til store lidelser for sivilbefolkningen. Partene må ta ansvar og stanse krigføringen umiddelbart, sier utenriksminister Børge Brende.

Fredsavtalen ble fremforhandlet under ledelse av den regionale samarbeidsorganisasjonen Igad og undertegnet under toppmøtet i Addis Abeba 17. august. Den trådte i kraft da president Salva Kiir signerte 26. august. Begge partene erklærte våpenhvile like etter, men kamphandlingene har fortsatt i deler av landet.

- Ved å undertegne fredsavtalen har president Kiir vist at han ønsker fred. Nå må partene følge opp sine forpliktelser. Det er også kritisk viktig at de lar befolkningen få tilgang til humanitær bistand, sier utenriksminister Brende.

Over to millioner sørsudanere er på flukt. En halv million har flyktet til nabolandene mens 1,5 millioner mennesker er på flukt i landet. Over 200.000 personer har søkt tilflukt i FN-leirer.

- Det er partene alene som bærer ansvaret for at avtalen blir overholdt. Samtidig er det viktig at Igad og nabolandene fortsatt står samlet bak avtalen. Norge, sammen med de andre medlemmene av Troikaen, står klare til å støtte både partene og regionen i det omfattende arbeidet med å iverksette fredsavtalen, sier Brende.