Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Statsminister May i Oslo

Storbritannias statsminister Theresa May besøkte Norge 29.-30 oktober, og hadde bilateralt møte med statsminister Erna Solberg. På agendaen sto blant annet status for Brexit-forhandlingene, sikkerhets- og forsvarspolitiske utfordringer, jenters utdanning, moderne slaveri, handelspolitikk og hav-spørsmål.

Theresa May i Oslo
Theresa May og Erna Solberg sammen i Stortingets Vandrehall. Foto: Kilian Munch/Statsministerens kontor

- Norge og Storbritannia har et nært og godt forhold. Vi arbeider tett sammen på en rekke bilaterale og internasjonale områder, og deler både historie og verdigrunnlag, sier statsminister Erna Solberg.

Storbritannia er en av Norges viktigste handelspartnere, og Storbritannia importerer omtrent en fjerdedel av norsk gass.

- Vi ønsker å fortsette et best mulig samarbeid med Storbritannia i fremtiden. Det er derfor svært viktig for oss å etablere et nytt bilateralt rammeverk handel etter at Storbritannia går ut av EU, sier Solberg.

Storbritannia og Norge samarbeider også tett i forsvars- og sikkerhetspolitikken. NATO-øvelsen Trident Juncture, som finner sted i Norge i disse dager, er et godt eksempel. Storbritannia stiller med om lag 3600 soldater i øvelsen.

- Storbritannia er en helt sentral alliert, og vi styrker vårt forsvars- og sikkerhetspolitiske samarbeid. Britiske Royal Marines har trent i Norge siden 50-tallet, og våre to land vil samarbeide tett om nye maritime patruljefly og F-35 kampfly. At britene nå vil øve og trene mer i Norge og med norske styrker, gir en rekke synergier for Forsvaret, og underbygger vårt bilaterale forhold, sier Solberg.

May deltok også på Northern Future Forum 30. oktober. Dette er et forum hvor statsministrene fra Norden, Baltikum og Storbritannia, sammen med eksperter fra næringsliv og akademia, drøfter aktuelle samfunnsspørsmål. Tema for årets møte var helseteknologi.

Til toppen