Statsministerens innledning på pressekonferanse om endringer i regjeringen

Kongen i Statsråd har i dag utnevnt Sandra Borch til ny forsknings- og høyere utdanningsminister og Geir Pollestad til ny landbruks- og matminister. Jeg ønsker velkommen til dem. De skal få svare for seg og ta alle spørsmål når de er på nøkkeloverleveringer i departementene senere.

Aller først vil jeg takke av Ola Borten Moe for jobben han har gjort i regjering som forsknings- og høyere utdanningsminister. Ola fikk avskjed i nåde av Kongen i statsråd i dag.

Dere kjenner bakgrunnen. For to uker siden kom det frem at Ola har brutt regjeringens retningslinjer for habilitet og kjøp og salg av enkeltaksjer. Konsekvensen det har for tilliten til ham og regjeringen gjør at han ikke kunne fortsette som forsknings- og høyere utdanningsminister.

På en dag som denne, er det naturlig å si noen ord om alt det han har gjort i den tida han har vært i regjering.

Ola har vært uredd og handlekraftig statsråd.

Vi ønsket å gjøre noe ut av forsknings- og høyere utdanningsposten. Ofte ble det en salderingspost i regjeringer. For oss var den satsing å fornye og videreutvikle denne sektoren og gjøre den tilgjengelig i hele landet.

Han har sørget for at studentene som i disse dager skal starte studieåret, får 9000 kroner mer i studiestøtte og en egen strømstøtte. Han har også sørget for at det nå bygges flere studentboliger som gir rimelig husvære for studentene.

Han har lagt frem utsynsmeldingen, som sier noe om hva slags kompetanse Norge vil trenge i fremtiden, og hvordan vi skal skaffe oss denne kompetansen.

Han har også lagt fram handlingsplan for å styrke norsk fagspråk i akademia, og jobbet hardt for å ha gode utdanningstilbud over hele landet. Under overskriften desentralisert utdanning. Arbeidet er i gang, det er ingen tid for å pause det, det skal videreføres med klar ambisjon.

Ola er ikke redd for å ta kontroversielle beslutninger hvis han mener det er nødvendig. Han har tatt helt nødvendige og krevende grep for å få ned kostnadene i store byggeprosjekter i sin sektor, som Livsvitenskapbygget, Vikingtidmuseet og campus NTNU.

Han har også bidratt til å rydde opp i Forskningsrådets økonomi, og tatt viktige grep for å bruke mindre ressurser på byråkrati og mer på forskning og utdanning. Det har kanskje ikke vært så synlig, men hvis ikke det ble gjort, hadde det ført til en betydelig utfordring, nesten krise for den sektoren. Og der har vi nå kommet igjennom på en god måte. Viktige grep for å bruke mindre ressurser på byråkrati og mer på forskning.

Jeg har satt stor pris på å ha Ola som kollega, med sin brede erfaring i regjering. Og takker ham for det.

Sandra Borch blir ny statsråd. Sektoren havner nå i meget erfarne og handlekraftige hender.

Sandra legger bak seg et solid stykke arbeid etter snart to år som landbruks- og matminister. Hennes første post som statsråd. Som hun har bestått med glans.

Hun har gjennomført store og viktige løft for landbruket. Vært en lyttende og handlekraftig statsråd.

Først og fremst har hun levert to svært sterke jordbruksoppgjør.

Og det har hun gjort i en krevende periode med økte kostnader.

Sandra er også en klok, løsningsorientert og lyttende statsråd i regjering. Noe som var viktig for mitt valg, når hun går inn i denne sektoren.

Dette er gode egenskaper å ha når viktige hensyn må veies opp mot hverandre. Sandra har derfor vært viktig for regjeringen blant annet i Fosen-saken, rovviltpolitikken og i arbeidet med matvareberedskap.

Og så litt personlig. For en som er æresdoktor ved Universitetet i Tromsø, nemlig meg, så er det å se at det nå kommer en forsknings- og høyere utdanningsminister som er utdannet ved Universitetet i Tromsø et uttrykk for den satsingen det var å få et universitet i Tromsø på slutten av sekstitallet. Mange mente den gangen at det var vanvidd for Norge. Å spre ressursene på den måten. Men i dag ser vi hvilken betydning Norges arktiske universitet har. Og det er bra.

For å møte de store oppgavene foran oss; eldrebølgen, realisere det grønne skiftet og skape nye og lønnsomme næringer, er det helt avgjørende at Norge har den rette kompetansen. Her er utdanningssystemet vårt helt sentralt.

Regjeringen har satt i gang et viktig arbeid med desentralisert utdanning, som jeg tror Norge har både forutsetninger for og er helt avhengig av å lykke med for å kunne løfte kompetansen i landet. Det kommer Sandra til å ta videre.

Hun får også en viktig rolle som øverste leder for forskningssektoren, som blant annet skal bidra til å finne de nye løsningene som vil være helt avgjørende for å løse de virkelig store utfordringene vi står overfor - som for eksempel klimakrisen.

Så ønsker jeg Geir Pollestad velkommen inn i regjering som ny landbruks- og matminister. Jeg har brukt ordet gryteklar statsråd en gang før. Det var om Terje Aasland. Jeg tror Geir Pollestad lever opp til de samme kriteriene. Veldig erfaren parlamentariker, solid og trygg politiker.

Jeg har takket Geir Pollestad mang en kveld, fordi han står opp for regjeringen i Stortinget i mange sammenhenger. Han har vært en god budsjettsamarbeidspartner for meg. Han har bred erfaring også fra regjering. Han var politisk rådgiver eller statssekretær i Samferdselsdepartementet, Olje- og Energidepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Geir har sittet i næringskomiteen i 8 år og har god kjennskap til norsk landbruk.

På Stortinget har han den siste tiden vært leder i finanskomiteen og har hatt ansvar for krevende forhandlinger om statsbudsjett og skatt på havbruk – for å nevne noe.

Geir er løsningsorientert og kreativ. En av grunnene til at jeg er glad for å få Geir inn i regjering er at han oppfyller det jeg ser er viktig i regjering. Statsråder som tar ansvar og som også kan bidra utover sitt eget felt. Regjeringen er et lag. Jeg er særlig glad når statsråder som ikke har fagansvar tar ordet fordi de har livserfaring og politisk kunnskap om et felt. Det kommer Geir til å gjøre. Det blir spennende å samarbeide med Geir.

Jeg vet at han vil ta videre det viktige arbeidet Sandra har startet for å tette inntektsgapet i jordbruket.

I en tid hvor krigen i Ukraina kan føre til sult i verden, får Geir også en viktig rolle i det internasjonale samarbeidet om matvaresikkerhet.

Vår landbrukssektor er en moderne sektor. De som jobber der er produktive folk. De har høy produktivitet. Stor innovasjon. Vi skal spille på lag med den næringen, og de får en statsråd for det.

Nå er det valgkamp som pågår. For regjeringen er det også arbeid, hele døgnet egentlig, med budsjett og planer.

Vi skal legge fram et statsbudsjett som fortsatt sikrer trygg og rettferdig økonomisk styring.

Vi skal jobbe for et bredt forsvarsforlik sammen med partiene på Stortinget. Langtidsplanen for Forsvaret, som vi skal begynne nå å jobbe med. Vi har invitert bredt til det.

Og vi skal samtidig stå på for å skape jobber og trygge arbeidsplasser over hele landet. Det grønne industriløftet kommer i en versjon 2.0 nå på høsten. Og vi har ikke minst betydelig fokus på helse- og omsorgspolitikken i møte med våre flere eldre. Der la vi fram viktig politikk før sommeren, det kommer til å bli tema i valgkampen. Hvordan skal fellesskapet stille opp. Hvordan sikrer vi at det blir gode tilbud til alle. Hvordan rekruttere nok folk. Det blir viktig arbeid for oss i tiden som kommer.

Vi har fått to statsråder som får et par timer på seg nå til å få nøkler og bli kjent med et nytt skrivebord. Og så er det fullt i gang med arbeidet fra i morgen.