Historisk arkiv

Statsministerens innlegg på pressekonferanse om smittesporing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Erna Solbergs innledning på pressekonferanse om smittesporing av koronaviruset 16. april 2020.

Erna Solberg på pressekonferanse
Statsminister Erna Solberg ber om at flest mulig laster ned appen Smittestopp for å få en bedre og mer effektiv smittesporing. Foto: Ida Dahl Nilssen

Sjekket mot framføring

Rett før påske varslet regjeringen at vi gradvis skal åpne samfunnet igjen.

For at det skal fungere, må vi gjøre det sammen, kontrollert og over tid.

Bare på den måten kan vi fortsatt klare å beholde kontrollen over koronaviruset og spredningen. 

Jeg har tidligere sagt at vi må regne med å leve med smitteverntiltak som begrenser kontakten mellom oss en god stund.

Det tror jeg vi fortsatt må gjøre.

Men det betyr ikke at smitteverntiltakene vil være akkurat de samme om én, tre eller seks måneder, som de er i dag.

Vi må hele tiden forsøke å finne de beste tiltakene som oppfyller to kriterier på samme tid:

For det første: Tiltakene må være de best egnede til å slå ned smitten.

Og for det andre: Tiltakene må være minst mulig inngripende.

De tiltakene vi har nå, ser ut til å virke godt. Men de er svært inngripende.

For at vi gradvis skal kunne åpne samfunnet enda mer opp i ukene og månedene som kommer, er det flere forutsetninger som må være oppfylt.

  • For det første må smittesporingen bli mer effektiv.
  • For det andre må vi teste enda flere enn vi gjør i dag.
  • Og for det tredje må vi ha på plass et system for raskere og mer effektiv isolasjon av dem som får påvist smitte.

I dag lanserer vi en digital løsning som kan være ett steg på veien mot større frihet. Det er en ny app som vil gjøre smittesporingen mer effektiv.

Den vil ikke erstatte det viktige smittesporingsarbeidet som allerede skjer i kommunene i dag – men være et supplement. Den vil gjøre det lettere for oss alle å kunne bidra til å spore smitte.

Det er Folkehelseinstituttet og Simula Research som har utviklet appen, som heter Smittestopp.

I tillegg til mer effektiv smittesporing, skal appen bidra til at vi bedre kan følge med på utviklingen av pandemien og om tiltakene vi iverksetter mot korona-viruset har god effekt.

Ved hjelp av appen vil Folkehelseinstituttet få anonyme data om hvordan grupper beveger seg rundt i samfunnet og kontaktmønstre i befolkningen.
Vi kan for eksempel se hva som skjer med risikoen for smitte når vi gradvis begynner å åpne samfunnet mer opp. Når flere tar bussen, går til frisør og følger barn til skoler og barnehager.

Dette er informasjon som kan brukes til å analysere hvor smitten skjer og om tiltakene mot koronaviruset virker. Det vil gjøre det mulig for oss å målrette tiltak bedre, lette på tiltak eller endre på tiltak som ikke fungerer.

Vi ønsker at så mange som mulig laster ned appen fra i dag – det vil bidra til å gjøre den bedre.

Vi trenger nemlig data om virkelige folks bevegelser og nærkontakter for at appen kan bli treffsikker – så treffsikker at den kan brukes til å varsle oss på SMS hvis vi har vært i nærheten av noen som senere har fått påvist korona-viruset.

De første ukene vil Folkehelseinstituttet prøve ut denne varslingen i samarbeid med utvalgte kommuner før den innføres for alle i hele landet.

Du vil da få en melding om at du har vært i nærheten av en person som nå har fått påvist smitte, og beskjed om hvilke forholdsregler du skal ta for å unngå å smitte andre. Meldingen vil ikke inneholde informasjon om hvem den smittede personen er, bare at du har vært i nærheten av en person som nå har fått påvist smitte. 

Det er viktig at de som har vært i nærkontakt med en som er smittet, raskt får beskjed.

I dag er du pålagt å være med i sporingsarbeidet manuelt. Det er frivillig å laste ned appen, men sporingsarbeidet må du være med på. Det skjer manuelt, og har åpenbare feilkilder – fordi det er basert på at du husker hvem du har møtt, ofte mange dager tilbake i tid.

Det fører til at mange ikke varsles raskt nok om at de kan være i faresonen, og at noen ikke varsles i hele tatt.

Det bidrar til unødvendig spredning av smitte.

Ved å automatisere og effektivisere smittesporingen, kan Smittestopp-appen bidra til at vi kan trappe ned på inngripende tiltak på et tidligere tidspunkt enn vi ellers ville tort å gjøre. Slik at samfunnet kan komme raskere i gang igjen og vi kan få mer av friheten vår tilbake. 

Det er viktig for meg å si at det er frivillig å laste ned denne appen. Likevel håper jeg at flest mulig vil ta den i bruk, slik at vi alle kan bidra til å begrense smitten og oppleve at litt mer av hverdagen kan tas tilbake litt raskere.

Jeg kommer selv til å ta appen i bruk i dag.

Så vet jeg at mange lurer på hvilke opplysninger om den enkelte som blir lagret og om opplysningene vil bli brukt til mer enn bare å drive smittesporing.

Til det kan jeg si at denne appen har to formål, og ikke noe annet. Den skal gi en bedre og mer effektiv smittesporing, og den skal bidra til at vi kan følge bedre med på utviklingen av pandemien og se hvordan tiltakene virker.

Appen vil for eksempel ikke bli brukt til å kontrollere om folk overholder regler om isolasjon eller karantene.

Opplysningene om dine bevegelser slettes automatisk etter 30 dager og du kan også når som helst slette disse opplysningene selv.

For at vi skal kunne åpne mer i de neste ukene og månedene som kommer, er det flere forutsetninger som må være oppfylt. Mer automatisert og effektiv smittesporing er en av disse forutsetningene.

Derfor ber jeg dere alle om å være med på nok en dugnad: Også arbeidet med å spore smitten må vi gjøre sammen. Blant annet ved å bruke Smittestopp-appen.

Og for dere som vil lese mer om hvordan appen fungerer, er det lagt ut god informasjon på helsenorge.no. Hvis dere ikke har funnet appen i App Store, vil dere finne den på helsenorge.no

Før helse- og omsorgsministeren skal si mer om løsningen, vil jeg bare si at vi alle ønsker oss tilbake til en mer normal hverdag.

En hverdag der flere kan gå tilbake på jobb, der hjulene i økonomien vår igjen begynner å rulle og der samfunnet kan fungere mer slik vi husker at det gjorde før denne krisen startet.

Sammen har vi klart å slå ned viruset og få kontroll over spredningen.

Hvis vi lykkes med å ta mer av hverdagen tilbake og samtidig kontrollere smitten også fremover, må vi gjøre våre egne steg, blant annet ved å bruke denne appen.

Hvis vi mislykkes, må vi stramme inn igjen. Men for å sørge for at vi gjør de riktige tiltakene, er denne appen viktig. Derfor er min appell at flest mulig laster ned denne appen og tar den i bruk.