Utenriksminister og stortingspresident besøkte Kyiv

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt besøkte i dag Kyiv, hvor hun hadde møte med Ukrainas president Volodymyr Zelensky og utenriksminister Dmytro Kuleba. Huitfeldt reiste sammen med stortingspresident Masud Gharahkhani.

To personer gir hverandre et håndtrykk
Utenriksminister Anniken Huitfeldt og Ukrainas president Volodymyr Zelensky. Foto: Ane Haavardsdatter Lunde / UD

– Det er viktig at vi er mange som viser vår støtte til Ukraina nå. I ord, men først og fremst i handling. Derfor ville jeg være her for å vise min solidaritet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

– Det er stor symbolikk i at vi er her sammen, stortingspresidenten og jeg. Og det er stor symbolikk i at vi er her på 8. mai, selve fredsdagen etter andre verdenskrig, fortsetter hun.

Huitfeldt og Gharahkhani la blant annet ned krans ved minnesmerket over de falne under andre verdenskrig.

– I dag er det 8. mai og vi har æret dem som ga sine liv under andre verdenskrig. Mange av dem var ukrainere som døde i Norge, enten som krigsfanger eller mens de kjempet for frigjøringen av Norge. Over hele Europa har vi hatt Ukraina i tankene våre i dag, sier utenriksministeren.

I tillegg til møtet med presidenten, hadde utenriksminister Huitfeldt et møte med sin ukrainske kollega, Dmytro Kuleba. Med seg hadde hun ytterligere 100 millioner kroner i budsjettstøtte til den ukrainske staten, i tillegg til de 200 millionene som er gitt tidligere.

Utenriksministeren besøkte også Butsja og Irpin. Her kom hun tett på krigens ødeleggelser og møtte de som er direkte berørt. 

Stortingspresident  Gharahkhani og utenriksminister Huitfeldt i Ukraina
Stortingspresident Gharahkhani og utenriksminister Huitfeldt fikk se ødeleggelsene i Ukraina. Foto: Ane Haavardsdatter Lunde / UD

– Det var utrolig sterke inntrykk, spesielt på en dag som i dag hvor vi skulle ha feiret slutten på krig i Europa og så står vi her i Ukraina hvor de opplever det på nytt, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Gjenåpning av ambassaden

Norge har, i forbindelse med besøket, også formelt gjenåpnet ambassaden i Kyiv.

– Jeg er utrolig glad for at vi i dag kan åpne ambassaden vår her i Kyiv igjen. Dette er en politisk og symbolsk handling for å vise støtte til ukrainske myndigheter og det ukrainske folket, sier utenriksminister Huitfeldt.

Åpningen innebærer i første omgang at det vil være noe diplomatisk tilstedeværelse ved ambassaden. Det er ikke snakk om en full gjenåpning. Tjenestetilbudet vil være redusert og vil inntil videre primært håndteres fra Warszawa. Reiserådet for Ukraina er ikke endret.

– Det er viktig for oss å ha god kontakt med ukrainske myndigheter ikke minst når vi framover skal bidra til gjenoppbygging av landet. En delvis gjenåpning vil lette dette arbeidet, sier utenriksministeren.

Viktig budsjettstøtte

Budsjettstøtte er avgjørende for å holde den ukrainske staten operativ. Norge utbetalte i april 200 millioner kroner til budsjettstøtte gjennom Verdensbanken. Det norske bidraget vil bli brukt på lønninger til helsepersonell, lærere og statsansatte og til utbetalinger av pensjoner og sosialhjelp (kontantstøtte).

Krigen skaper utfordringer for matproduksjonen i Ukraina, noe som kan gjøre det vanskelig å skaffe nok mat i Ukraina men også globalt. Med våronna rett rundt hjørnet er det avgjørende å skaffe nok såkorn, kunstgjødsel, plantevernmidler og drivstoff. Dette er støtte ukrainske myndigheter har bedt om. Ukraina må i gang med såingen i løpet av mai, og det haster med å få arbeidet i gang.

Tross krigen er store deler av landbruket fortsatt aktivt. FN og de andre humanitære organisasjonene kjøper derfor mye av maten lokalt, der det er mulig. De gir også støtte i form av kontantutbetalinger, slik at ukrainere kan kjøpe mat selv der dette er mulig. For å støtte opp under dette arbeidet kunngjorde Norge før helgen en bevilgning på 50 millioner kroner til den europeiske utviklingsbanken EBRD, som skal brukes til å sikre innsatsfaktorer til landbruket i Ukraina.

Se flere bilder fra besøket på UDs Flickr.