Utenriksministeren presenterte Tyskland-strategi

Støtte til Ukrainas forsvar mot Russland, og situasjonen på Gaza, var hovedtemaene da utenriksminister Espen Barth Eide møtte sin tyske kollega Annalena Baerbock i Berlin. Med seg på reisen hadde utenriksministeren Norges nye Tyskland-strategi.

Utenriksminister Espen Barth Eide møtte i dag Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock i Berlin. Mot bakteppet av Russlands krig mot Ukraina og den katastrofale humanitære situasjonen i Gaza fremhevet utenriksminister Eide behovet for tett samarbeid for å forsvare folkerett og felles verdier – i Europa og resten av verden.  

– Det utenriks- og sikkerhetspolitiske samarbeidet med Tyskland og i Europa blir stadig viktigere for Norge. Det kom tydelig fram i min samtale med utenriksminister Baerbock i dag – og reflekteres også i regjeringens nye Tyskland-strategi,  sa utenriksminister Eide.

Espen Barth Eide og Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock under pressekonferanse.
Utenriksminister Espen Barth Eide møtte i dag Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock i Berlin. Eide leverte en trykket norsk kopi av Norges nye Tyskland-strategi til Baerbock. Foto: Mathias Rongved / UD.

Den første norske Tyskland-strategien kom i 1999, og versjonen som lanseres i dag er den femte i rekken.  

Tyskland er Norges viktigste partner i Europa. Vi deler verdigrunnlag, er tett sammenvevde i det europeiske samarbeidet og nære allierte i NATO. Vi har en sterk gjensidig interesse av et bredt samarbeid, skriver statsminister Jonas Gahr Støre i forordet til strategien.

I strategien legger regjeringen vekt på fem områder hvor samarbeidet med Tyskland skal styrkes ytterligere i årene som kommer. I tillegg til forsvar av felles verdier og samarbeid om utenriks- og sikkerhetspolitikk, fremhever regjeringens strategi samarbeidet om grønn omstilling og velferd, samt kunnskap og kultur.  

I Berlin besøkte utenriksministeren også det nordiske huset, som feirer sitt 25-årsjubileum i år. Her er ambassadene for Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island samlet under ett tak. 

– Vi står i en helt ny sikkerhetspolitisk situasjon i Europa, som bare kan håndteres gjennom tett samarbeid mellom likesinnede og allierte land. Med Sverige og Finland i NATO får samlokaliseringen av de nordiske ambassadene i Berlin et tilleggsdimensjon som vil styrke Norden og samarbeidet Tyskland ytterligere, sier utenriksminister Eide. 

Last ned strategien her på norsk og tysk