Viktig med stabilitet på Afrikas horn

Utenriksminister Børge Brende besøkte Afrikas horn 25.-29. oktober. – Regionen preges av væpnet konflikt, humanitære kriser og politisk uro. Det er i Norges interesse å støtte opp om tiltak som kan bidra til stabilitet og en positiv samfunnsutvikling, sier utenriksminister Børge Brende.

I Sør-Sudan er fem millioner mennesker i akutt humanitær nød etter at væpnet konflikt brøt ut i desember 2013. Konflikt, humanitær nød og fordrivelse er fortsatt en stor utfordring i Somalia. I Kenya pågår forberedelser til president- og regjeringsvalg neste år, mens Etiopia nylig har innført unntakstilstand på grunn av uro og demonstrasjoner flere steder i landet.

- Norge er aktivt engasjert og har tett dialog med myndighetene på Afrikas horn. Vi bidrar med humanitær støtte, langsiktig utviklingsbistand og næringslivsengasjement der dette er mulig. Regionen har et stort potensiale, men det er dype politiske utfordringer og millioner av mennesker på flukt som må få en løsning på sin situasjon, sier utenriksminister Brende.

Utenriksminister Børge Brende møtte Kenyas president Uhuru Kenyatta 27. oktober 2016. Foto: Presidentens kontor/UD

Etter å ha møtt styresmaktene først i Sør-Sudan og deretter i Kenya, hvor han også møtte Somalias statsminister, avsluttet Brende besøket i Etiopias hovedstad Addis Abeba 28.-29. oktober. Der hadde han møter med Den afrikanske union og statsminister Hailemariam Dessalegn.

- Norge har et viktig partnerskap med Etiopia, et land som lenge har representerer stabilitet og utvikling i en ellers urolig region. Jeg ønsker å ha dialog også i krevende tider. Jeg er bekymret for urolighetene og unntakstilstanden som nå er blitt innført i landet. Det er viktig at situasjonen ikke utvikler seg i negativ retning. Halvparten av Etiopias 100 millioner innbyggere er ungdom, med ønsker om jobber, ytringsfrihet og mulighet til politisk deltakelse, sier Brende.

Utenriksminister Børge Brende møtte Etiopias statsminister Hailemariam Dessalegn 29. oktober 2016. Foto: Astrid Sehl/UD

Norge vil følge tett med på den videre utviklingen og de varslede politiske reformene i Etiopia. Norge og Etiopia har et bredt samarbeid innen blant annet klimaspørsmål, utdanning og menneskerettigheter. Norge bidrar også med humanitær støtte til folk i tørkerammede områder.

Til toppen