Viktig å overholde avtale om våpenstillstand i Syria

USA og Russland er blitt enige om en avtale som skal føre til våpenstillstand i hele Syria. - Jeg hilser velkommen denne sårt tiltrengte avtalen. Dette er en etterlengtet mulighet som verdenssamfunnet ikke har råd til å miste. Jeg oppfordrer alle parter til å bidra til at avtalen gjennomføres og til å samarbeide for å få til en rask bedring av den humanitære situasjonen i Syria, sier utenriksminister Børge Brende.

Våpenstillstanden er ment å skulle starte ved solnedgang mandag, ved inngang til den muslimske høytiden Id al-Adha. Avtalen skal gi humanitær tilgang til alle syrere som lider, også i millionbyen Aleppo og andre beleirede områder.

- Det er nå svært viktig at det internasjonale samfunnet, og ikke minst landene i regionen, trekker i samme retning og sørger for at avtalen blir iverksatt. Dersom avtalen gjennomføres, vil det være et svært viktig steg på vei mot snarlig gjenopptagelse av de politiske forhandlingene og en mulig løsning av konflikten. Jeg er glad for at FNs sjefsforhandler, Staffan de Mistura, nå vil berede grunnen for politiske forhandlinger. Målet er å sette en endelig stopper for denne konflikten så snart som mulig. Norge støtter de Mistura i hans utfordrende arbeid, sier Brende.

USA og Russland har forhandlet siden midten av juli etter at våpenstillstanden som de fikk på plass i februar ikke varte slik som planlagt. Den nye avtalen inneholder også enighet om at Assad-regimet skal stanse luftangrepene mot enkelte opprørskontrollerte områder samt at USA og Russland skal samarbeide om å bekjempe terrorgruppene Isil og Nusrafronten.

Krigen i Syria er inne i sitt sjette år. Av en befolkning på 23 millioner har 4,8 millioner flyktet fra landet, 6,1 millioner er internt fordrevne og 13,5 millioner har behov for nødhjelp. Norge er blant verdens største bidragsytere til humanitær innsats i Syria og berørte naboland.

Til toppen