Vil motvirke trenden: Ekstramidler for å få barn og unge til å spise mer fisk og sjømat

Stadig færre nordmenn spiser fisk og sjømat. Trenden har vært fallende i flere år, spesielt blant barn og unge. Nå tildeles kostholdsprogrammet Fiskesprell 3,9 millioner kroner ekstra for å øke råvarestøtten i skole og barnehage.

- Flere barn og unge må få øynene opp for den gode fiske- og sjømaten vi har i Norge. For å motvirke den fallende trenden, må vi sikre at sjømaten er lett tilgjengelig. Vi vet at prisen på fisk og sjømat er en stor barriere for å øke bruken i skoler og barnehager. Derfor gir vi nå en ekstrabevilgning til kostholdsprogrammet Fiskesprell på 3,9 millioner kroner for å styrke tilgangen på sjømat, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth.

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth med elever på Ammerud skole som får opplæring på skolekjøkkenet gjennom Fiskesprell.
Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth med elever på Ammerud skole som får opplæring på skolekjøkkenet gjennom Fiskesprell. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet.

Nordmenn spiser mindre fisk

2023 var tidenes beste år for eksport av norsk sjømat. Eksportverdien økte med 14 prosent fra 2022, som også var et rekordår. Men nordmenns inntak av fisk og skalldyr har falt jevnt og trutt over mange år. Det har vært en nedgang på 13 prosent i forbruket av fisk og sjømat siden 2015.

– Fisk og sjømat er Norges nest største eksportvare. Samtidig har vi har aldri spist mindre fisk enn i dag her hjemme, og regjeringen er opptatt av å trappe opp innsatsen. Sjømat er både bærekraftig og sunt, derfor må vi snu trenden. Det handler både om helsen vår og det handler om helsen til planeten vår, for havet er det mest bærekraftige matfatet vi har. Jeg ønsker å bidra til at flere barn og unge bli glad i næringsrik og god fisk og sjømat gjennom Fiskesprell-programmet, sier Myrseth.

Flere tiltak for å snu den negative utviklingen

– Den negative utviklingen i sjømatkonsumet har trolig flere årsaker. Regjeringen tar den negative utviklingen på alvor og ser på både årsaker og tiltak. Vi har blant annet oppnevnt en ekspertgruppe for å utrede kostnadseffektive tiltak som kan bidra til et bedre kosthold og utjevne sosiale forskjeller. Å snu trenden vil kreve en felles innsats – fra produsenter og dagligvarehandel, restauranter og kantiner, i skolen, på jobben, og selvsagt hjemme. Jeg håper flere nordmenn bruker det nye året til å sette mer fantastisk sjømat på bordet, sier Myrset.

Ekspertgruppen leverte sin rapport til Helse- og omsorgsdepartementet 5. januar og den vil nå bli gjennomgått.

Om Fiskesprell

Fiskesprell er et nasjonalt kostholdsprogram som har som mål å øke forbruket av fisk og sjømat blant barn og unge. Dette gjøres gjennom kurs for ansatte i barnehager og SFO, og elever i barne- og ungdomsarbeiderfag på videregående skoler. Målet er å motivere og inspirere voksne som har ansvar for barn og unges kosthold til å tilberede sjømat.

Fiskesprell deler også ut gratis undervisningsmateriell og tilbyr støtte til innkjøp av sjømat i barnehage og skole. Fiskesprell gir barn og unge lik tilgang på fisk og sjømat og bidrar på denne måten til å utjevne sosiale ulikheter i kostholdet.