Historisk arkiv

Nyheter

Første norske F-35 er landet på Luke Air Force Base

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Tirsdag 10. november landet de to første norske kampflyene av typen F-35 på deres nye hjemmebase Luke Air Force Base i Arizona. Her skal de sammen med amerikanske og italienske fly bli del av en treningsskvadron som skal utdanne instruktører og flygere for F-35.

Første norske fly som lander på Luke Air Force Base i Arizona.
Første norske fly som lander på Luke Air Force Base i Arizona. Foto: US Air Force

- Det var utrolig stort å oppleve på nært hold at flyene landet på sin nye hjemmebase. Dette er resultatet av årevis med arbeid fra dyktige medarbeidere i Kampflyprogrammet og Forsvaret for øvrig, sier generalmajor Morten Klever som leder den norske anskaffelsen av F-35.  

Klever mener det er spesielt gledelig å se flyene lande på Luke hvor utdanningen av norsk personell skal starte. 

- Luke Air Force Base er på mange måter partnerskap i praksis. Ikke bare utvikler og kjøper vi F-35 sammen, men her skal vi også trene og fly sammen daglig, noe som vil gi store fordeler både økonomisk og operativt, sier Klever. 

Flyene ble formelt overdratt til Norge rundt tre uker før kontraktsdato, og Klever er godt fornøyd med fremgangen i programmet.

- Lockheed Martin har gjort en stor innsats for å sikre at flyene leveres så tidlig som mulig. At flyene leveres så lenge før kontraktsdato, mener jeg sier mye om status i programmet. Vi står fortsatt overfor utfordringer, men det må vi forvente i et program av denne størrelsen. Det viktige er at vi er i stand til å håndtere utfordringene på en god måte. Det har det flernasjonale programmet vist at det klarer, sier Klever. 

Samme dag som de norske flyene landet på Luke, gjennomførte første norske F-35-flyger Morten «Dolby» Hanche sin første treningstur i et amerikansk F-35. I desember er det ventet at en nordmann for første gang flyr et av de norske flyene.