Historisk arkiv

Norge selger brukte CV90-skrog til Estland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet møtte i dag departementsråden i det estiske forsvarsdepartementet, Jonatan Vseviov, i forbindelse med hans besøk i Norge.

Ett av punktene på dagsorden for møtet mellom Estland og Norge var undertegningen av en kontrakt for salg av 35 brukte CV90-skrog til NATO-landet Estland. Skrogene blir solgt fordi Norge anskaffer nye CV90 pansrede beltegående kampvogner og oppgraderer eksisterende vognpark. Estland vil bygge om skrogene til logistikk- og støttekjøretøyer og benytte dem sammen med allerede innkjøpte brukte CV90-kampvogner fra Nederland.

Departementsråden i det estiske forsvarsdepartementet, Jonatan Vseviov, undertegner her en kontrakt for kjøp av 35 brukte CV90-skrog fra Norge.
Departementsråden i det estiske forsvarsdepartementet, Jonatan Vseviov, undertegner her en kontrakt for kjøp av 35 brukte CV90-skrog fra Norge. Foto: Asgeir Spange Brekke, FD

- Samlet sett vil dette gi den estiske hæren betydelig økt operativ evne. Vi er glade for at vi på denne måten kan bidra til å styrke Estlands forsvar. Dette vil bidra til vår samlede sikkerhet i NATO og i regionen, sier statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet.   

Bø og Vseviov drøftet også sikkerhetssituasjonen i den nordisk-baltiske regionen, cyberforsvar, nordisk-baltisk og bilateralt forsvarssamarbeid.

- Forsvarssamarbeidet med Estland er viktig for Norge og omfatter foruten forsvarsmateriell og cyberforsvar blant annet utdanning og øving samt Air Policing og annet operativt samarbeid i rammen av NATO, avslutter Bø. 

Bø og Vseviov drøftet sikkerhetssituasjonen i den nordisk-baltiske regionen, cyberforsvar, nordisk-baltisk og bilateralt forsvarssamarbeid.
Bø og Vseviov drøftet sikkerhetssituasjonen i den nordisk-baltiske regionen, cyberforsvar, nordisk-baltisk og bilateralt forsvarssamarbeid. Foto: Asgeir Spange Brekke, FD