Historisk arkiv

Russiske myndigheter videreformidler desinformasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Den senere tiden har en rekke russisk språklige nettsteder spredt en historie om at Norge og Sverige har ansvar for krigsforbrytelser i Ukraina. Historien har sitt utspring i et norsk/svensk studiebesøk i regi av den norske luftkrigsskolen i 2016.

Det hevdes at instruktører fra NATO-land gir opptrening, veiledning og råd til ukrainske militære styrker. Det hevdes at instruktørene er permanent stasjonert i Ukraina og at utdanningen som tilbys ukrainske styrker spenner fra skarpskytteropplæring til operasjonsplanlegging. Det påstås at opplæringen fra Norge og Sverige har medført en økning i vold og lovløshet i de ukrainske styrkene. Saken fikk en ny vending i går, da det russiske utenriksdepartementet omtalte saken på en pressekonferanse og senere la ut melding på Twitter.

– Russiske myndigheter bidrar til å videreformidle desinformasjon. Påstandene har ingen rot i virkeligheten. Sannheten er at dette dreier seg om en studietur med deltakere fra luftkrigsskolen i Trondheim for over fire år siden. Saken fremstår som et klassisk forsøk på desinformasjon og følger et velkjent mønster. Vi så et liknende eksempel nylig gjennom det forfalskede brevet fra generalsekretæren i NATO, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.