Historisk arkiv

Et godt grunnlag for bredbånds- og 5G-utbyggingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Den store 5G-auksjonen er nå ferdig. Store spektrumsmengder som er velegnet for mobilkommunikasjon og 5G, er fordelt. Tilbyderne Altibox, Ice, Telenor og Telia har kjøpt frekvenser i auksjonen, og staten har fått store inntekter på nesten 3,9 milliarder kroner.

Alt spektrum som ble tilbudt i auksjonen er solgt. Totalt proveny er 3 892 612 000 kroner. Mengde og pris for frekvensene fordeler seg slik på de fire vinnerne:

  • Altibox AS har kjøpt 50 MHz i 2,6 GHz-båndet og 100 MHz i 3,6 GHz-båndet for en samlet sum på 844 482 000 kroner.
  • Ice Communication Norge AS har kjøpt 80 MHz i 3,6 GHz-båndet for 553 964 000 kroner.
  • Telenor Norge AS har kjøpt 2x40 MHz i 2,6 GHz-båndet og 120 MHz i 3,6 GHz-båndet for en samlet sum på 1 423 816 000 kroner.
  • Telia Norge AS har kjøpt 2x30 MHz i 2,6 GHz-båndet og 100 MHz i 3,6 GHz-båndet for en samlet sum på 1 070 350 000 kroner.

– Jeg er glad for at auksjonen har gitt et godt resultat der store frekvensressurser som er viktige for den videre utbyggingen av vår felles digitale grunnmur, har blitt fordelt. Resultatet gir også et godt utgangspunkt for å styrke konkurransekraften til norsk næringsliv og tilby raskt bredbånd til flere i distriktene, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Auksjonsdeltagerne kunne påta seg forpliktelse til å levere raskt bredbånd med datahastighet på minst 100 Mbit/s til husstander og virksomheter, som ikke har et slik tilbud i dag. Det gis en rabatt på provenyet som skal betales for frekvensene, mot at tilbyderne bygger ut raskt bredbånd for minst det beløpet rabatten utgjør. Auksjonsvinnerne har påtatt seg slike forpliktelser for 480 millioner kroner. Utbyggingen kan starte allerede ved nyttår, og den skal være ferdigstilt senest 1. juli 2025.

– Det tas nå et krafttak for å tilby bredbånd med datahastighet på minst 100 Mbit/s. Tusenvis av husstander og virksomheter i områder der det er svakt grunnlag for kommersiell utbygging, vil nå kunne få et vesentlig bedre tilbud gjennom regjeringens rekordstore satsing på nesten en halv milliard kroner, sier Helleland.

Provenyets betydelige størrelse viser hvor verdifull denne frekvensressursen er for samfunnet og for utviklingen av en digital grunnmur, som bærer stadig større verdier for befolkningen, næringslivet og offentlig virksomhet.

I tillegg til de tre mobilnetteierne Ice, Telenor og Telia, har Altibox skaffet seg omfattende frekvensressurser for å kunne engasjere seg i tilbud av trådløse tjenester. Dette er en spennende utvikling i aktørbildet i markedet og skaper grunnlag for mer innovasjon.

– Fire tilbydere har nå sikret seg en viktig innsatsfaktor for bruk av 5G til mobilkommunikasjon og fast trådløst bredbånd. Dette er en gledelig utvikling som er veldig positiv for konkurransen i markedet, uttaler Helleland.

Ytterligere informasjon finnes hos Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.