Historisk arkiv

Svein Jæger Hansen - Vinner av Reinsdyrkokken 2017

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Svein Jæger Hansen ble under feiringen av Tråante 2017 den 6. februar tildelt prisen som Reinsdyrkokken 2017.

– Svein Jæger Hansen har gjennom kunnskap om, og lidenskap til norsk reinsdyrkjøt arbeidd for auka sal og bruk av norsk reinsdyrkjøt. Eg vonar at prisen motiverar flere kokkar til å styrke sin kunnskap og auke bruk av norsk reinsdyrkjøt, seier landbruks- og matminister Jon Georg Dale. 

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale og Svein Jæger Hansen parterer reinkjøtt med Porsangerfjorden i bakgrunnen.
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale og Svein Jæger Hansen parterer reinkjøtt med Porsangerfjorden i bakgrunnen. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Markedsutvalget for reinsdyrkjøtt sin begrunnelse

Svein Jæger Hansen har en særlig lidenskap til reinkjøtt og har gjennom mange års erfaring og bruk opparbeidet seg betydelig kunnskap om norsk reinsdyrkjøtt. Vedkommende har en unik evne til å bruke enhver anledning til å skape begeistring og inspirasjon til bruk av rein som råvare. Etter opprettelsen av Markedsutvalget i 2010 har vedkommende blitt brukt ved en rekke arangement. Om det har vært på pressetur i Børgefjell, statsrådtur til reingjerde eller NRLs landsmøter har han gitt deltagerne noen unike og minneverdige matopplevelser. Markedsutvalget for reinkjøtt er trygg på at vedkommende også fremover vil være en god ambasadør for norsk reindyrkjøtt. 

Se video Svein Jæger Hansen og landbruks- og matminister Jon Georg Dale parterer reinkjøtt:

Prisens opprettelse og formål

Markedsutvalget for reinkjøtt har i år valgt å opprette prisen "Reinsdyrkokken" med det formål å løfte frem og gi anerkjennelse til en enkelt kokk som gjennom kunnskap om, og lidenskap til norsk reinsdyrkjøtt har bidratt til økt salg og bruk av norsk reinsdyrkjøtt. 

Det er et mål med denne prisen at den skal bidra til både å motivere flere kokker til å øke sin kunnskap og bruk av norsk reinsdyrkjøtt. Utover den annerkjennelsen en slik pris gir, gis de kokker som får prisen anledning til å bruke Markedsutvalgets merke "Rein helten på vidda". Prisen henger høyt og vil ikke nødvendigvis bli delt ut hvert år. 

Vurderingskriteriet som ligger til grunn ved utvelgelsen av "Reinsdyrkokken" er at kandidaten gjennom lidenskap og kunnskap har bidratt til å skape begeistring og matglede med utgangspunkt i bruk av norsk reinsdyrkjøtt. I tillegg har kandidaten drevet aktiv og gjentatt formidling av matretter basert på norsk reinsdyrkjøtt samtidig som vedkommende har formidlet andre positive sider ved reinkjøttet som bygger opp under Markedsutvalgets verdier:

Svein Jæger Hansen klar for servering av reinfilet.
Svein Jæger Hansen klar for servering av reinfilet. Foto: Landbruks- og matdepartemetnet