Historisk arkiv

Presseinvitasjon: Røe Isaksen til London

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen reiser til London 11. november for å diskutere brexit med sin britiske kollega, Liam Fox, og for å møte det britiske dagligvareombudet.

Storbritannia skal etter planen forlate EU 29. mars 2019, og partene forhandler nå intensivt for å få på plass en avtale innen EUs rådsmøte i desember. Utmeldingen vil få konsekvenser for norske handelsinteresser, og derfor ønsker næringsministeren, som også har ansvar for handelspolitikken, å diskutere saken med sin britiske motpart. Røe Isaksen møter også norsk næringsliv i London.

- Storbritannia er en viktig handelspartner for Norge. Det er viktig for oss å beholde de gode relasjonene vi har til britene. EØS-avtalen har ivaretatt dette på en god måte frem til nå. Vårt fokus er å finne løsninger som sikrer fortsatt gode betingelser for det økonomiske samarbeidet med Storbritannia, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Han skal også møte Christine Tacon, det britiske såkalte dagligvareombudet (eller Grocery Code Adjudicator på engelsk), i forbindelse med arbeidet med en ny lov om god handelsskikk. Her har Stortinget sagt at departementet kan vurdere ulike former for tilsyn knyttet til lov om god handelsskikk. I Storbritannia har de hatt et liknende regelverk i mange år, og for omtrent fem år siden etablerte de dette håndhevingsorganet. Evalueringer viser at ordningen har fungert godt i denne femårsperioden, og den er godt kjent i bransjen og brukes ofte som et eksempel på hvordan en norsk ordning bør utformes.

Program

Søndag 11. november

  • Avreise Gardermoen.

Mandag 12. november

  • Formøte på ambassaden og orientering om den politiske situasjonen i Storbritannia.  
  • Møte med den britiske handelsministeren, Liam Fox.
  • Møte med Groceries Code Adjudicator (det britiske såkalte dagligvareombudet), Christine Tacon.
  • Møte med Confederation of British Industry og nestleder Josh Hardie.

Tirsdag 13. november

  • Frokostmøte med norsk næringsliv. TBC.
  • Avreise Heathrow. 

*Journalister som ønsker å følge hele eller deler av programmet bes ta direkte kontakt med kommunikasjonsrådgiver Christine Spersrud Haug for flere detaljer (csh@nfd.dep.no).