Historisk arkiv

EUs visepresident besøkte Norges største vannkraftverk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Europakommisjonens visepresident Maroš Šefčovič besøkte torsdag Norges største vannkraftverk i Kvilldal. Visepresidenten ble fulgt av EØS og EU-minister Elisabeth Aspaker, statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde i Olje- og energidepartementet og Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

- Det investeres nå stort i fornybar energiproduksjon i Europa. Mye av dette er uregulerbar sol- og vindkraft, og det øker behovet for regulerbare kraftkilder som kan balansere systemet, sier Smines Tybring-Gjedde.

Kraftverket i Kvilldal er en del av Ulla-Førre, Nord-Europas største vannkraftanlegg. Kvilldal ble åpnet i 1982 og er Norges største målt i installert effekt (1240 megawatt (MW)). Dette gir en årlig produksjon på om lag 3050 gigawattimer (GWh), noe som tilsvarer forbruket til over 150 000 husstander. Kraftverket er driftet av Statkraft, som også er største eier. Lyse og Statkrafts datterselskap Skagerak Energi har også eierandeler.

- Kvilldal er et fantastisk anlegg, og en viktig bidragsyter til den fornybare kraftproduksjonen som dekker nær sagt alt norsk strømforbruk. Den store vannkraften lar oss lagre energi og produsere strøm når det trengs. Dette gir oss en fleksibilitet og forsyningssikkerhet mange misunner oss. Regulerbar vannkraft utgjør tre fjerdedeler av produksjonskapasiteten i Norge, sier statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

Tidligere på dagen besøkte Europakommisjonens visepresident Maroš Šefčovič Sleipnerplattformen sammen med olje- og energiminister Tord Lien.

Turbinrommet i Kvilldal kraftverk (foto: Erling Nystad/Statkraft).

Turbinrommet i Kvilldal kraftverk (foto: Erling Nystad/Statkraft).