Historisk arkiv

Norges første dronestrategi er på plass

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Samferdselsdepartementet

– Interessen for droner er økende, og regjeringen ønsker å legge til rette for bedre samfunnsnyttig bruk og næringsutvikling. Droneteknologiens raske utvikling åpner for store næringsmuligheter, blant annet innen kartlegging, datainnsamling, transport og rekreasjon. I regjeringens dronestrategi skisseres en rekke områder hvor aktørene skal jobbe bedre sammen for å utvikle bruk og regler for droner, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Strategien omhandler fem overordnede mål, og inneholder 25 initiativ for hvordan norske myndigheter skal legge til rette for vekst i dronebransjen og økt bruk av droner.

– Vi er i Norge i en unik posisjon. Kombinasjonen av mye luftrom, god infrastruktur og høy fagkompetanse i norsk dronebransje gjør at Norge har potensial for å bli et foregangsland i utvikling og bruk av droneteknologi. Det ønsker regjeringen å legge til rette for, sier Solvik-Olsen.

Vil arbeide for regelverk for trygg utvikling og bruk av droner

Regjeringen vil blant annet arbeide for å få på plass et regelverk som på best mulig måte ivaretar behovene knyttet til utvikling og bruk av droner.

– Norge skal bidra aktivt med utforming av et felleseuropeisk regelverk for droner som ivaretar våre person- og miljøverninteresser. Luftfartsregelverket skal gjennomgås for å ta stilling til hvor det skal være lov å fly droner, sier Solvik-Olsen.

I tillegg vil regjeringen arbeide for å styrke sikkerhetsarbeidet knyttet til dronevirksomheten, deriblant kontroll og tilsyn med droneoperatører. Regjeringen vil også arbeide for å gjøre informasjon om regelverk lettere tilgjengelig for droneoperatører, og legge til rette for forskning, teknologiutvikling og kompetanseheving knyttet til droner og droneteknologi.

Ønsker mer offentlig bruk av droner

Videre vil regjeringen arbeide for å fremme offentlig sektors bruk av droner og samarbeid med dronebransjen.

– Flere offentlige virksomheter er allerede i gang med bruk av droner, blant annet til inspeksjoner av infrastruktur. Økt bruk av droner vil kunne bidra til å løse offentlige oppgaver på en mer effektiv måte, sier Solvik-Olsen.

Hele dronestrategien finner du her.