Historisk arkiv

Møte mellom statsminister Solberg og president Xi Jinping

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Erna Solberg møtte i dag Kinas president Xi Jinping i Folkets store hall i Beijing. - Jeg takket President Xi for den varme mottakelse vi har fått under besøket i Kina, viljen til å gjenoppbygge og videreutvikle vårt bilaterale forhold, sier statsminister Erna Solberg.

Kinas president Xi Jinping tar i mot statsminister Erna Solberg.
Kinas president Xi Jinping tar i mot statsminister Erna Solberg. Foto: Trond Viken/NFD

Statsministeren var ledsaget av utenriksminister Børge Brende og næringsminister Monica Mæland under samtalen.

President Xi ønsket velkommen økt samarbeid med Norge blant annet om Arktis, miljø og klimaendringer. Han var meget positiv til at Kina og Norge nå inngår samarbeid om vintersport og OL i Beijing i 2022, sier Solberg.

President Xi stadfestet enigheten om opprettelse av en politisk konsultasjonsmekanisme som et godt utgangspunkt for å bygge et bredt og langsiktig forhold. Likeledes om gjenopptakelse av Free Trade Agreement (FTA)-forhandlingene og arbeidet i vår felles økonomiske kommisjon. Norge og Kina har komplementære økonomier, som gir store muligheter for et utvidet handelssamarbeid.

Utenriksminister Børge Brende og næringsminister Monica Mæland ledsaget statsministeren under samtalen.
Utenriksminister Børge Brende og næringsminister Monica Mæland ledsaget statsministeren under samtalen. Foto: Trond Viken/NFD

- Vi drøftet også internasjonale spørsmål som arbeidet mot klimaendringer og for å oppfylle FNs bærekraftsmål, sier Solberg.

President Xi ga også statsministeren en orientering fra sitt møte med president Trump i forrige uke.

Møtet med president Xi avslutter Solberg sitt besøk til Kina som også har inkludert besøk til byene Shanghai og Hangzhou.