Historisk arkiv

Sikkerhet på slottsplassen ved regjeringsskiftet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

14. oktober blir det regjeringsskifte. Tradisjonen tro vil både den avtroppende og den nye regjeringen komme ut på Slottsplassen. Av hensyn til sikkerheten, må de som skal overlevere blomster akkrediteres og gå gjennom en sikkerhetskontroll på forhånd.

Klokken 10 blir det statsråd hvor Erna Solbergs gis avskjed i nåde og påtroppende regjering utnevnes. Klokken 1200 blir det et nytt statsråd hvor de påtroppende statsråders ansvarsområder i regjeringen til Jonas Gahr Støre fordeles. Begge regjeringene vil komme ut på Slottsplassen i etterkant.

Området foran Slottet vil være sperret av med gjerde. De som vil gi blomster til den avtroppende eller påtroppende regjering, må akkreditere seg på forhånd.

De som er akkrediterte, vil gå gjennom en sikkerhetskontroll som ligner den som er på flyplasser. Deretter vil de få mulighet til å overlevere blomstene til politikerne.

– Oslo politidistrikt har ansvar for sikkerheten, og har i samarbeid med Statsministerens kontor, Politiets sikkerhetstjeneste og Den kongelige politieskorte, besluttet sikkerhetstiltakene. Tiltakene innbefatter bl.a. akkreditering og sikkerhetskontroll for de som ønsker å overrekke blomster til regjeringens medlemmer, sier stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt.

Også ved tidligere endringer i regjeringen, har det vært akkreditering for å kunne overlevere blomster på Slottsplassen. Denne gangen må de også gå gjennom en sikkerhetssluse.

– Et regjeringsskifte er en viktig og høytidelig begivenhet. Vi ønsker å legge til rette for at folk skal kunne gi blomster på en slik dag, men vi må også sørge for at sikkerheten blir ivaretatt. Det betyr at man må være ute god tid før statsrådet starter, fordi det vil ta tid å få alle gjennom sikkerhetskontrollen. De som har avtalt å overlevere blomster, bør være på Slottsplassen minst en time før statsrådet starter, sier kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse ved Statsministerens kontor.

Pressekontakt Oslo politidistrikt: Stabssjef Harald Nilssen, telefon 99 28 24 04.