Historisk arkiv

Regjeringen sender redningsskøyte til Middelhavet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Norge sender nok et skip til EUs fellesoperasjon i Middelhavet. Regjeringen har besluttet å ta i mot Redningsselskapets tilbud om å stille til disposisjon redningsskøyta Peter Henry von Koss.

– Gjennom å tilby redningsskøyta til operasjonen Poseidon utenfor Hellas, bidrar regjeringen med ytterligere ressurser for redde liv på havet og å ivareta sikkerheten i Europa, sier statsminister Erna Solberg. 

Det er ikke bare over de sentrale delene av Middelhavet at svært mange migranter forsøker å komme seg til Europa. Mange reiser også over det østlige Middelhavet for å forsøke å komme seg til Hellas og resten av Europa. 

– Jeg vil takke redningsselskapet for deres generøse tilbud, sier Solberg videre. 

Det vil nå bli inngått en avtale mellom Justis- og beredskapsdepartementet om de nærmere detaljer for redningsskøytas deltakelse i fellesoperasjonen i Middelhavet.  I tillegg skal Politidirektoratet framforhandle en avtale med Frontex om deltakelsen.  Dette vil bli gjennomført så raskt som mulig. 

Når de to avtalene er på plass, vil redningsskøyta kunne settes inn i Poseidon.

En ny og utvidet operasjonsplan for Triton ble i slutten av mai undertegnet av Italia og Frontex. Regjeringen ønsker styrkingen av operasjonen, både ved flere båter og utvidet geografisk operasjonsområde, velkommen. 

Norge bidrar allerede til Triton med skipet «Siem Pilot», som nå er på plass i Middelhavet og deltar i fellesoperasjonen.