Historisk arkiv

Feiringen av kongeparets 80-årsdager

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Erna Solbergs tale til kongeparet ved jubileumsfeiringen i Operaen i Oslo 10. mai 2017.

Statsminister Erna Solberg taler til kongeparet på jubileumsmiddagen i Operaen 10. mai 2017.
Statsminister Erna Solberg taler til kongeparet på jubileumsmiddagen i Operaen 10. mai 2017. Foto: NTB scanpix

Sjekkes mot fremføring

Deres Majesteter,
Ærede kongepar,
Kjære Harald og Sonja,

Velkommen til Operaen.

I kveld er vi samlet for å feire dere og de 80 årene dere har tilbakelagt. Kongen har selv sagt at alder bare er et tall, og det er egentlig veldig godt sagt. Flere av oss burde tenke slik.

Som dere vet, jobber jeg for at folk skal stå lenger i jobb. Og der må jeg si at dere går foran med et godt eksempel. Dere er alltid i aktivitet, alltid energiske og alltid til stede.

Jeg tror de fleste av oss har mye å lære av kongeparet. Den varmen, nærheten og humoren dere deler både med hverandre og med hele Norge burde flere la seg inspirere av.

Det er til og med skrevet en bok om at Norge ville vært et enda lykkeligere land dersom vi lærte av kongen og kanskje bekymret oss litt mindre. Som seg hør og bør i et konstitusjonelt monarki, heter ikke boken «Kongen befaler», men «Kongen anbefaler».

 

Mye har endret seg i Norge siden dere ble et par.

Tiltaleformene og høfligheten er nok en ganske annen i dag enn den var på 60-tallet. De som er født på 80-tallet vet neppe hva jeg snakker om, men jeg tror kongen og dronningen kjenner seg igjen. Når vi snubler og tiltaler dere med du-form, så er det fordi vi føler at dere står oss så nært.

Rollen som mann har forandret seg radikalt de siste 10-årene, og der har kongen selv gjort en god jobb for å vise at også menn i en posisjon som din kan ta seg av barna. I dag er det selvsagt at også pappa bidrar.

Kvinnerollen har også endret seg mye. Uten de mange kvinnene som har tatt steget ut i arbeidslivet hadde ikke Norge vært det det er i dag. Til og med rollen som kronprinsesse og dronning er forandret. Der har dronningen vært tøff og brøytet vei, og gjort livet lettere for de som følger i dine fotspor.

Dere er vanlige mennesker med helt uvanlige jobber. Dere har små og store bekymringer, små og store gleder. Dere har barn og barnebarn. Og dere har hverandre. Og så har dere oss. 5 millioner nordmenn som alle føler at vi eier en liten del av dere.

Dere er fantastiske ambassadører for Norge: for naturen og kulturen. For bedriftene vi skal leve av. For menneskene som bor her.

 

Dere har sett Norge vokse.

Fra å være et relativt fattig land som måtte bygges opp etter en ødeleggende verdenskrig, til å bli et av de mest velstående landene i Europa. Det har vært oppturer og nedturer. Det har vært gode dager. Og det har vært tunge dager. Vi har ledd sammen. Og vi har grått sammen.

Dere har fulgt Norge på denne reisen. Hver eneste dag.

Og det har vært litt av en reise. Flest hverdager, men det er det jo i livet. Det er i hverdagene vi lever våre liv. Og så møtes vi til fest og feiring innimellom. Som i kveld.

 

I en verden preget av uro, konflikter og ytterliggående standpunkter representerer dere en enestående kontinuitet i samfunnet. Et fast punkt i tilværelsen. Det trenger vi. Dere bidrar til å skape et inkluderende samfunn preget av tillit, åpenhet og raushet.

Kongen sa for noen år tilbake: «Det sies at visdom kommer med alderen. Min erfaring er at alderen ofte kan komme helt alene også!». Heldigvis stemmer ikke det for deres del.

 

Takk for at dere er dere selv. Og takk for det dere er for alle oss andre. Til lykke med 80-årsdagene!