Historisk arkiv

Skipsdåp helektrisk skip

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminiserens tale ved dåpen av Future of the Fjords,Gudvangen, 17. november 2018

Kjære alle sammen!

Det er en ekstra stor ære og glede å være gudmor for "Future of the fjords" her i disse vakre omgivelsene i Nærøyfjorden.

Og det gjør meg også ekstra stolt som gudmor at "dåpsbarna" mine blir stadig flottere, renere og høyteknologiske.

For det er et stykke norsk skipshistorie vi i dag er vitne til.

Dagens dåpsbarn representerer noe av det fremste innen norskutviklet grønn skipsteknologi.

Her i dag døper vi altså verdens første helelektriske turistbåt bygget i karbonfiber. Og det første skipet som har 100 % nullutslipp til både luft og vann.

Både rederiet og skipsbyggerne fortjener all heder og ære – og det skal de nå få.

Med "Future of the fjords" blir fremtiden på Nærøyfjorden ikke bare grønnere, men også helelektrisk. Det er en milepæl i seg selv.

 

Regjeringen har ambisiøse miljømål for den maritime næringen og vår maritime strategi har et tydelig fokus på grønn omstilling og grønn skipsfart.

Derfor er det også naturlig at myndighetene gjennom Enova og forskningsrådet har bidratt til dette skipet.

Dette har også blitt ett av næringens viktigste konkurransefortrinn internasjonalt.

Særlig fergene og hurtigbåtene har kommet langt i utviklingen av grønn maritim teknologi. Det er "Future of the fjords" et glimrende eksempel på.

I den sammenhengen har jeg den glede å høre at The Fjords planlegger å bygge enda et helelektrisk turistfartøy og at Enova har bevilget over 22 millioner kroner i støtte for å få dette til.

Det nye fartøyet, som skal hete Legacy of the Fjords, vil etter planen settes i helårsdrift i Oslofjorden. Og da får også Østlandet og turistene der glede av vestlandsk innovasjonskraft.

Aktører som rederiet The Fjords, skipsbyggeren Brødrene Aa, men også norske maritime leverandører av teknologi og utstyr, står i spissen for utviklingen. Ikke bare i Norge, men også internasjonalt.

 

Skipet vant fortjent prisen Ship of the Year. Prisen vektlegger norsk innovasjon og miljøvennlige løsninger. Dette er jo selve beskrivelsen av "Future of the fjords".

 

Pristildelingen er et bevis på "suksesshistorien" Brødrene Aa. Ja, for det må jo være lov å bruke dette ordet om det (lille), store verftet som virkelig må sies å være en suksesshistorie.

"Future of the fjords" er en turistbåt som virkelig skåner norske fjorder for eksos og støy.

Og for at alle passasjerene skal få oppleve den spektakulære naturen fra første rad, har "The Future of the fjords" beregnet en meter rekkverk til hver av de 400 passasjerene fergen har kapasitet til.

Og når Vestlandet slår til med litt høy luftfuktighet, så har hvert eneste sete om bord fri utsikt til fjordlandskapet! Her

 

Dette er også et stort steg fremover for en grønnere fjord-turisme i Norge. "Future of the fjords" bør bli et referanseprosjekt for miljøansvarlige fartøysoperatører over hele verden.

Med dette skipet tar vi et går vi fremover på veien mot lavutslippssamfunnet. Det er avgjørende for å nå klimamålene.

Samtidig gir norsk miljøteknologi mulighet for norske arbeidsplasser og styrket grønn konkurransekraft internasjonalt. I tillegg skaper vi eksportmuligheter. Dette er både god klimapolitikk og næringspolitikk.

*

Navnet taler for seg - skipet markerer starten på en ren, grønn og spektakulær passasjerfart inn i fremtiden.

Gratulerer med dagen til alle som står bak.

 

Og med dette døper jeg deg Future of the Fjords - måtte hell og lykke følge deg på din seilas i vakre vestlandsfjorder!