Historisk arkiv

Statsministerens tale på åpningen av MINO-bygget på Holocaust-senteret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Kjære alle sammen, gratulerer med åpningen av MINO. Det har gått 76 år siden andre verdenskrig tok slutt. Det er ikke mange igjen som kan fortelle om forfølgelsen og grusomhetene de opplevde den gangen.

Statsminister Erna Solberg taler på åpningen av det nye MINO-bygget på Holocaust-senteret i Oslo.
Statsminister Erna Solberg taler på åpningen av det nye MINO-bygget på Holocaust-senteret i Oslo. Foto: Nyebilder

Sjekkes mot fremføring.

Tidsvitnene fra andre verdenskrig blir færre.
Derfor blir ansvaret vårt for å formidle det som skjedde den gangen, større.

Det er viktig å forklare de faktiske hendelsene. Men det er også viktig å snakke om ideene som lå bak. Og hvordan og hvorfor disse ideene lever videre i dag.

Den amerikanske professoren Gregory Stanton har utviklet det han kaller 10 steg mot folkemord.

Jeg skal ikke gå gjennom alle ti stegene. Men det viktige er at for hvert av de tidligste stegene fins det en mulighet til å stoppe den retningen samfunnet går - før man ender med kriminelle handlinger som rammer uskyldige mennesker.

Den første fasen handler om å dele inn samfunnet mellom "oss og dem", og på den måten skille ut de som tenker annerledes.

Ord betyr altså noe. Hva vi sier til hverandre, enten direkte eller på nett, kan bety veldig mye.

Vi har alle et felles ansvar for å ikke tolerere hat og mistenksomhet rettet mot grupper av mennesker vi ikke selv identifiserer oss med. Uansett om man deler mennesker inn etter religion, hudfarge, legning eller etnisk bakgrunn, er ideene bak som regel de samme. Det er en tanke om at det er oss mot dem.

Vi må stadig minnes på hvilket ansvar vi har for å bygge et samfunn med plass til alle. Et samfunn der alle varianter av oss mennesker kan utfolde seg.

HL-senteret har vært en del av vårt felles forsvarsverk mot rasisme og diskriminering i 20 år.

Gjennom forskning, dokumentasjon og formidling har dere gitt oss bedre forståelse av Holocaust. Dere har også økt forståelsen av den urett minoriteter har møtt etter krigen.

Villa Grande representerer historien. På samme måte vil nye MINO gi muligheter til å snakke om utfordringer vi fortsatt har i dag.

Dere åpner med en utstilling om hverdagsrasisme i Norge.
Det vil jeg takke dere for.

Vi må vise med all tydelighet at dette ikke er problemer som ligger bak oss.

De som opplever rasisme kan sakte, men sikkert brytes ned av opplevelsene.

Det blir vanskeligere å ytre seg, å finne trygghet og tilhørighet. Vårt samfunn blir skadelidende hvis våre borgere mangler følelsen av tilhørighet til vårt samfunn.

Med utstillingen dere åpner i dag sier vi: Rasisme skjer, og dere som opplever det skal ikke stå alene.

Jeg vil gratulere dere med et nytt bygg som gir nye muligheter til svært viktig formidlingsarbeid. Formidlingsarbeid er heller ikke det samme i dag, som det var for tyve år siden.  

Gratulerer til arkitektene fra Transborder Studio, og til alle hos Statsbygg og OBOS Øst som har sørget for at byggeprosjektet ble fullført.

Gratulerer til ledelsen og alle ansatte på HL-senteret med et bygg som gir nye muligheter.

Og med det erklærer jeg MINO for åpnet.

Statsminister Erna Solberg klipper snoren under åpningen av MINO-bygget.
Statsminister Erna Solberg klipper snoren under åpningen av MINO-bygget. Til venstre direktør Guri Hjeltnes og til høyre arkitekt Øystein Rø. Foto: Nyebilder