Historisk arkiv

Bokhari åpnet ytringsfrihetskonferanse på Lillehammer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Laila Bokhari åpnet ytringsfrihetskonferansen In Other Words da hun deltok på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i forrige uke. Forfattere og kunstnere fra Syria, Eritrea, Irak, Iran, Jemen og Tyrkia deltok på konferansen.

- Kampen for økt ytringsfrihet står sentralt i norsk utenriks- og utviklingspolitikk. Vi vet at kunstnere og kulturarbeidere i mange land angripes og forfølges når de deltar i kunstnerisk virksomhet eller ytrer seg i det offentlige rom. Derfor er denne konferansen, med fokus på fengslede forfattere, så viktig, sa statssekretær Bokhari.  

Statssekretær Laila Bokhari i samtale med Åsne Seierstad og Demian Vitanza om voldelig ekstremisme. Foto: UD
Statssekretær Laila Bokhari i samtale med Åsne Seierstad og Demian Vitanza om voldelig ekstremisme. Foto: UD

Konferansen ble arrangert av friby-nettverket ICORN (International Cities of Refugee Network) og PEN International.  Utenriksdepartementet støtter begge organisasjoners arbeid for forfulgte forfattere. ICORNs nettverk teller i dag over seksti fribyer for kunstnere som trenger beskyttelse, og fjorten av fribyene ligger i Norge.  

Ytringsfrihetskonferansen var en del av Litteraturfestivalen på Lillehammer. Statssekretær Bokhari deltok også på en rekke arrangementer under Litteraturfestivalen. Hun åpnet blant annet det årlige Forleggerseminaret som arrangeres av NORLA (Norwegian Literature Abroad) og Den norske forleggerforening. I år var det spesielt fokus på litteratur for barn og unge. Seminaret er en del av opptakten til bokmessen i Frankfurt 2019, der Norge er valgt som gjesteland.

Under Litteraturfestivalen ledet også statssekretær Bokhari en samtale om voldelig ekstremisme.