Historisk arkiv

Endring i reiseråd for områder og land i Norden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

På bakgrunn av Folkehelseinstituttets ukentlige vurdering av smittesituasjonen for koronaviruset har regjeringen besluttet at Island og sykehusdistriktet Norra Karelen i Finland går fra gult til rødt på smittekartet for Europa.

Dermed endres også reiserådet, og Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendig til Island og Norra Karelen. Alle reisende fra disse områdene som kommer til Norge fra og med midnatt, natt til mandag 12. april, og som fyller kriteriene for unntak fra gjeldende innreiseregler, blir ilagt ti dagers karantene ved innreise. Les mer om innreise til Norge her. I utgangspunktet vil kun utlendinger som er bosatt i Norge få anledning til å reise inn i Norge.

FHI anbefaler samtidig å fjerne innreisekarantenen for de finske sykehusdistriktene Lappland, Länsi-Pohja, Syd-Österbotten, Norra Österbotten. Dermed innfører Utenriksdepartementet unntak fra reiserådet for ovennevnte områder, og de går fra rødt til gult på smittekartet for Europa.

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak fra reiserådet for. Dette reiserådet gjelder i utgangspunktet frem til 15. mai. For oversikt over hvilke land i EØS/Schengen-området og land og regioner i Norden det er gjort unntak fra reiserådet for, se Folkehelseinstituttets smittekart og UDs reiseinformasjon.

Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til mandag 12. april. Både smittesituasjonen og lokale restriksjoner kan endre seg raskt. UDs reiseråd er et råd, ikke et forbud, men det å reise i strid med UDs reiseråd kan  likevel få konsekvenser for reiseforsikringen din. Den enkelte må også være klar over at UDs evne til å yte konsulær bistand kan være begrenset i land hvor det er reiseråd. I ytterste konsekvens vil UD ikke kunne hjelpe deg hvis du får problemer. 

Som følge av at Storbritannia fra nyttår ikke lenger er medlem av EU, vil Storbritannia ikke inngå i denne vurderingen og vil bli underlagt karanteneplikt på lik linje med andre land utenfor EU/EØS/Schengen (såkalte tredjeland).