Historisk arkiv

Presseinformasjon

Utviklingsministeren til Sudan: Første politiske besøk etter revolusjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) reiser i dag til Sudan. Dette er det første norske besøket på politisk nivå siden revolusjonen i 2019. – Norge har en sentral rolle i Sudan og jeg ser frem til å uttrykke tydelig støtte til overgangsstyret og den krevende overgangsprosessen landet nå står i, sier utviklingsminister Ulstein.

Under besøket skal Ulstein ha møter på politisk nivå, møte akademikere og menneskerettsaktivister, og besøke bistandsprosjekter som Norge støtter. I fjor ble det gitt omtrent 271 millioner norske kroner i bilateral bistand til Sudan. Støtte til sletting av gjeld kommer i tillegg.

En av fire sudanere, om lag 13,4 millioner mennesker, vil trenge humanitær hjelp i 2021. Det er 4,1 millioner flere enn i 2020. En viktig del av det norske engasjementet er støtte til kontantstøtteprogrammet Family Support Program (FSP) som skal sikre familier økt matsikkerhet.

– De humanitære behovene i Sudan er store på grunn av langvarige væpnede konflikter, men også klimaendringer og ekstremvær. I tillegg har både pandemien og tilstrømming av flyktninger gjort situasjonen ytterligere vanskelig for folk. Jeg ser frem til å høre hvordan norsk støtte kan bidra for de som trenger det mest, sier Ulstein.

Situasjonen i Tigray-regionen i Etiopia har ført rundt 60.000 mennesker på flukt over grensen til Sudan. Under besøket skal utviklingsministeren møte sjefen for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Filippo Grandi, og snakke med mennesker som har flyktet fra nabolandet.

– Konflikten i Tigray påvirker stabiliteten på Afrikas horn og er kilde til ytterligere bekymring. Det er viktig å lytte til det flyktningene har å fortelle for slik å forstå hvilke behov de vil ha i tiden som kommer. Samtidig er det viktig å anerkjenne den jobben Sudan nå gjør ved å ta imot flyktningene midt i en ellers vanskelig situasjon, sier Ulstein.

Norge har en sentral rolle i Sudan. Sammen med de to andre såkalte Troika-landene, USA og Storbritannia, har vi i 20 år arbeidet for fred og utvikling i Sudan og Sør-Sudan.

– Etter 30 år med militært diktatur og islamistisk styre står overgangsregjeringen overfor betydelige utfordringer i demokratiseringen av landet. På tross av en vanskelig økonomisk situasjon har myndighetene klart å gjennomføre omfattende politiske og økonomiske reformer. Det er viktig å uttrykke støtte til dette arbeidet, sier Ulstein.

Pressekontakt: Tuva Raanes Bogsnes, tuva.bogsnes@mfa.no, +47 93 23 18 83